ua en ru

Уряд Росії 2010 р. продовжував стимулювання економіки,- річний економічний огляд Сіньхуа

Задля збереження тенденції економічного відродження уряд Росії нинішнього року й далі проводив політику економічного стимулювання, суть якої полягала головно в збільшенні фінансових витрат та сприянні зміні моделі економічного зростання. Про це йдеться в річному огляді економічного розвитку Росії, підготовленому агентством Сіньхуа.

Посуха й лісові пожежі, що сталися цього літа, призвели до серйозного зменшення врожаю та стрімкого зростання цін на продукти. За перші 10 місяців цього року обсяг виробництва сільськогосподарської продукції скоротився на 11,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Для стримування зростання цін на продукти та забезпечення внутрішнього попиту російський уряд ухвалив такі заходи, як запровадження заборони на експорт зернових, скасування імпортних мит на відповідну сільськогосподарську продукцію та надання сільському господарству фінансової допомоги. На сприяння сільськогосподарському розвиткові уряд Росії до теперішнього часу вже надав 150 млрд рублів (1 долар дорівнює приблизно 31 рублю).

Задля сприяння відновленню економіки від квітня минулого року Центральний банк Росії (ЦБР) вже 14 разів поспіль зменшував базову процентну ставку, загалом її зменшено на 5,25%. Нині річна ставка рефінансування ЦБР становить 7,75%, це найнижчий в історії країни рівень. Завдяки цим заходам спотерігається зростання ліквідності в банківській системі. Базова процентна ставка залишається на нинішньому рівні вже півроку. Хоча аналітики вважають, що даний цикл зниження ставки завершився, і ЦБР також не виключає можливості підвищення процентної ставки в першому кварталі майбутнього року, але, напевно, найближчим часом Росія й далі проводитиме "м'яку" валютну політику.

Програма заміни старих автомобілів на нові, розпочата в березні нинішнього року, дала позитивний соціально-економічний ефект. Російський уряд асигнував на реалізацію даного проекту 10 млрд рублів; проект схвалюють широкі верстви населення, і він став великим стимулом для розвитку автомобілебудування та інших відповідних галузей економіки. За перші 10 місяців року виробництво легкових автомобілів у Росії стрімко збільшилося - на 95,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, помітне також істотне збільшення виробництва вантажівок і автобусів. Уряд РФ вже оголосив про надання додаткових 10 млрд рублів на подальшу реалізацію даної програми майбутнього року.

Росія також активно сприяє економічній модернізації та розвиткові новаторства, вкладає величезні кошти в інтенсифікацію будівництва інфраструктури та перетворення й модернізацію галузей економіки, що відіграє позитивну роль у розширенні внутрішнього попиту і сприяє зміні моделі економічного зростання. Крім того, російський уряд продовжує збільшувати пенсії та соціальні видатки.