ua en ru

Уряд Росії схвалив законопроект про лібералізацію експорту СПГ

Уряд РФ схвалив законопроект про лібералізацію експорту скрапленого природного газу (СПГ). Таке рішення озвучив на засіданні прем'єр Дмитро Медведєв.

"Це серйозне, важливе для нас рішення, яке спричиняє відмову від експортної монополії ("Газпрому"). Ця відмова не розширює можливості до нескінченності, закладені (законопроект) критерії, яким повинна відповідати компанія, що займається експортом газу. Це вже досить істотні зміни на нашому газовому ринку, який у нас дуже і дуже монополізований. Будемо сподіватися, що це створить додаткові можливості для всього енергетичного комплексу, дозволить нам закріпитися саме в зростаючих економіках АТР", - сказав Медведєв.

29 жовтня даний законопроект схвалила з урахуванням обговорення комісія уряду РФ по законопроектній діяльності.

Згідно з проектом, пропонується надати право на експорт природного газу у скрапленому стані, крім ВАТ "Газпром" і його дочірнього товариства користувачам надр на дільницях надр федерального значення, ліцензія на надрокористування яких станом на 1 січня 2013 р. передбачає будівництво заводу СПГ або напрямок видобутого газу для скраплення на завод СПГ; державним компаніям, частка участі РФ у статутних капіталах яких становить більш ніж 50%, що є користувачами ділянок надр, розташованих у межах внутрішніх морських вод, територіального моря, континентального шельфу, включаючи Чорне і Азовське моря, та їх дочірнім товариствам, в статутних капіталах яких частка участі таких держкомпаній становить більше 50% статутного капіталу, виробляють СПГ з газу, видобутого із зазначених ділянок надр, або з газу, видобутого при реалізації угод про розподіл продукції.

Також наголошується, що ухвалення рішення по розширенню суб'єктного складу експортерів природного газу у вигляді СПГ повинно забезпечувати збільшення частки Росії на газовому ринку, збереження стабільного рівня цін на газ і сировинний кошик в цілому, а також неприпустимість конкуренції між виробниками російського трубопровідного і скрапленого газу.

За оцінкою Міненерго Росії, існуюча структура "єдиного експортного каналу" в частині експорту СПГ не дозволяє повною мірою забезпечити проектне фінансування будівництва заводів СПГ, вказується в матеріалах.

В цілях виключення конкуренції між російськими експортерами на зарубіжних ринках законопроектом передбачено механізм координації експорту СПГ. Зокрема, пропонується передбачити обов'язок експортерів газу представляти в Міненерго Росії інформацію про експорт газу в порядку, встановленому урядом РФ. Крім того, пропонується передати Міненерго Росії повноваження Мінпромторгу Росії з ліцензування експорту вуглеводневої сировини.

На сьогодні в Росії право експорту газу має тільки "Газпром" і його 100-процентна "дочка" "Газпром експорт". У РФ діє єдиний завод з виробництва СПГ - "Сахалін-2", основним акціонером якого є "Газпром", проте заплановано будівництво ще декількох заводів. У тому числі НОВАТЕК реалізує проект "Ямал СПГ", а "Роснефть" планує будівництво заводу СПГ на Сахаліні.