ua en ru

Уряд просять не повертатися до дорогих акцизних марок

Уряд просять не повертатися до дорогих акцизних марок Асоціації роздрібної торгівлі і виробників підакцизної продукції звернулись до уряду

Асоціації роздрібної торгівлі і виробників підакцизної продукції просять уряд не повертатися до дорогих акцизних марок і не запроваджувати додаткові товарно-транспортні накладні. Про це йдеться у статті "Акцизні марки: навіщо наступати на граблі попередньої влади?" у газеті "Голос України".

Як зазначає автор матеріалу, одним із позитивних кроків, які було зроблено новою владою у сфері боротьби з посередниками і корупційними схемами в Україні, стало здешевлення акцизних марок.

При цьому, наголошується у статті, компанії-посередники сьогодні продовжують лобіювати старі схеми роботи. В результаті з’явився законопроект, який, по-перше, повертає засоби захисту на паперові акцизні марки, що призведе до їх суттєвого подорожчання, а по-друге, з’явиться громіздка система контролю за кожним рухом підакцизного товару, зазначає автор.

Директор Ассоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко переконана, що нова система підвищує корупційні ризики. "Наприклад, електронні акцизні накладні по кожному руху товару треба буде вносити вручну. Неважко уявити, скільки помилок виникатиме. А питання притягнення до відповідальності за ці помилки залежатиме від суб’єктивного підходу контролюючих органів. Аналогічно не допоможе і нанесення на акцизні марки додаткового захисного елементу. Як показує статистика, пік незаконної торгівлі тютюнової продукції зафіксовано було в 2013 р., коли на акцизних марках ще були голограми", - заявила вона.

Проти цього законопроекту виступили і у Національній організації роздрібної торгівлі (НОРТ). Зокрема, президент організації Юрій Бондарєв переконаний, що цей ухвалення цього законопроекту може привести до додаткових витрат підприємців на нове програмне забезпечення.

"Це штовхатиме частину підакцизного бізнесу в тінь. Аби не допустити колапсу ринку, ми закликаємо не приймати цей законопроект, а долучити до вирішення питання експертів підакцизних галузей, з розробки цифрових технологів, ринків роздрібної торгівлі і логістичних послуг", - зазначив він.