ua en ru

Уряд Японії дозволив імператору Акіхіто зректися престолу

Уряд Японії дозволив імператору Акіхіто зректися престолу Фото: імператор Японії відрікається від престолу

Імператор хоче залишити трон із-за стану здоров'я

Уряд Японії схвалив законопроект, згідно з яким імператор Акіхіто зможе відректися від престолу, при цьому закон буде "одноразовим", тобто подіє раз в якості винятку. Про це повідомляє ВВС.

Як повідомляється, імператор, якому виповнилося 83 роки, просив парламент дозволити йому залишити трон, оскільки вік і здоров'я не дозволяють імператору виконувати свої обов'язки. Однак, парламент не зміг тоді задовольнити прохання Акіхіто, оскільки законодавство Японії не передбачає можливості зречення, так само як і передачі влади спадкоємцям.

Законопроект буде розглядатися в парламенті країни і, як припускають, буде прийнятий. Останній раз японський імператор відрікався від престолу в 1817 році.

У законопроекті також зазначається, що наслідний принц Нарухіто негайно займе Хризантемовый трон, але цей закон не дозволить скористатися правом зречення ні самому Нарухіто, ні його наступника.

Уряд Японії дозволив імператору Акіхіто зректися престолу

Фото: імператору Японії дозволили зректися престолу

Уряд встановить дату зречення. Очікується, що це буде 18 грудня 2018 року.

Імператор Акіхіто переніс операцію на серці і лікувався від раку простати. Він зайняв трон після смерті свого батька, імператора Хірохіто, в 1989 році.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, влада Японії готують закон для зречення імператора від престолу.