ua en ru

Уряд схвалив корпоратизацію "Укренерго"

Уряд схвалив корпоратизацію "Укренерго" Фото: "Укренерго" корпоратизують (УНІАН)

Держпідприємство буде перетворено у приватне акціонерне товариство

Кабінет міністрів схвалив корпоратизацію Державного підприємства "Укренерго". Таке рішення уряд прийняв на засіданні 22 листопада, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з документом, підприємство буде перетворено у приватне акціонерне товариство, в якому 100% акцій буде належати державі.

Таке рішення було прийнято на виконання Закону України "Про ринок електричної енергії" та низки міжнародних зобов'язань України.

Крім того, державі належать 100% акцій у статутному капіталі оператора системи передачі, що не підлягають приватизації або відчуженню іншим способом.

Варто пояснити, чому "Укренерго" перетворять саме в ПРАТ, а не ПАТ. Саме така трансформація необхідна для збереження права власності держави на підприємство, оскільки акції приватного акціонерного товариства не можуть торгуватися на фондовій біржі, на відміну від акцій ПАТ, які зобов'язані бути внесені до лістингу та залишатися у ньому.

В уряді пояснюють, що корпоратизація "Укренерго" - одна з двох ключових передумов сертифікації оператора системи передачі, разом з анбандлингом по власності (передача "Енергоатому" і "Укргідроенерго" від Міненерго до іншого ЦОВВ).

Нагадаємо, у вересні Міністерство енергетики та вугільної промисловості затвердило новий статут ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго", що передбачає створення незалежної наглядової ради підприємства.