ua en ru

Уряд прийняв оновлену стратегію розвитку держбанків

Уряд прийняв оновлену стратегію розвитку держбанків Фото: засідання Кабміну kmu.gov.ua)

Стратегія реформування передбачає приватизацію "Укргазбанку" до 2020 року

Кабінет міністрів України на засіданні 21 лютого 2018 року оновив основи стратегічного реформування державного банківського сектора. Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Оновлені стратегічні принципи державного банківського сектора базуються на чотирьох основних пріоритетах:

  1. Впровадження стратегій для окремих банків з метою відновлення їх діяльності як стабільних, прибуткових установ, які функціонують на комерційних засадах.
  2. Удосконалення ефективності моделі управління банками державного сектору шляхом поліпшення дисципліни і реалізації стратегії, а також створення більшої вартості для держави перед виходом капіталу з банків.
  3. Розробка та впровадження підходів для роботи з непрацюючими кредитами з метою зниження тиску на баланси банків держсектору, максимізації їх залишкової вартості.
  4. Впровадження планів виходу держави з капіталу банків для підвищення їх вартості.

Передбачається, що після реформування "Укргазбанк" і "ПриватБанк" будуть повністю приватизовані в термін до 2020 та 2022 року відповідно. У той же час, протягом наступних п'яти років держава буде зберігати контрольний пакет в "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", але розпочне процес скорочення своєї частки в їх капіталі.

За словами міністра фінансів України Олександра Данилюка, держава до 2022 року знизить свою частку в сукупних активах в держбанках з 55% до 24%.

Фото: стратегія реформування державного банківського сектора

Уряд підтримав оновлену Стратегію держави в банківському секторі. Це надзвичайно важливий крок, який дозволить нам дося...

Опубліковано Олександром Данилюком 21 лютого 2018 р.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Україна і ЄБРР погодили заходи з реформування "Ощадбанку". До цього стало відомо, що "Ощадбанк" отримає кредит на 50 млн євро від ЄБРР у рамках підготовки до приватизації.