ua en ru

Уряд не проводить реформи, що можуть посприяти зміцненню курсу гривні, - Медведчук

Незважаючи на те, що ще недавно чиновники запевняли українців, що об'єктивних причин для зростання курсу долара немає, він долає один рубіж за іншим. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За його словами, врятувати національну грошову одиницю від знецінення не допомогли ні домовленості між НБУ і 40 найбільшими українськими банками про те, щоб підтримувати обмінний курс гривні на рівні 12,4-12,9 грн за долар, ні жорсткі адміністративні заходи Нацбанку, ні валютний аукціон.

"Зміцнившись на пару днів в очікуванні кредиту МВФ, гривня знову продовжила стрімке піке, що змусило пересічних громадян замислитися: або девальвація в нинішніх економічних реаліях України - це все-таки об'єктивний процес, або знецінення гривні комусь дуже вигідно", - зазначає політик.

Медведчук підкреслює, що чинна влада не робить спроб провести реформи і створити умови для залучення інвесторів, але разом з тим уряд постійно позичає гроші у міжнародних кредиторів, що ще більше послаблює гривню.

"За інформацією Міністерства фінансів України, на 1 серпня 2014 р. державний і гарантований державою борг України перевищив 837,445 млрд грн, - повідомляє лідер "Українського вибору", - Країна обростає боргами і живе за принципом payday loan - перехопити до получки - в державному масштабі. Позикові кошти витрачаються на проїдання і виплату старих боргів".