ua en ru

Уряд Молдови затвердив стратегію в галузі безпеки харчових продуктів на 2011-2015 рр

Уряд Молдови затвердив стратегію в галузі безпеки харчових продуктів на 2011-2015 рр. і план дій щодо її впровадження. Як повідомили в уряді республіки з посиланням на міністра сільського господарства і харчової промисловості Молдови Василя Бумакова, документ розроблено відповідно до рекомендацій експертів Європейського союзу в рамках переговорів щодо угоди про створення зони поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі між Молдовою і Євросоюзом.
Головна мета стратегії в галузі безпеки харчових продуктів на 2011-2015 рр. полягає у підвищенні рівня захисту здоров'я громадян та інтересів споживачів у частині безпеки продовольства. Для її реалізації, пояснили в уряді, буде застосовуватися комплексний підхід, який охопить всі сектори харчового ланцюжка, включаючи корми для тварин, захист рослин і тварин, здоров'я тварин, первинну продукцію, переробку продукції, її зберігання, транспортування, продаж, імпорт і експорт.
Стратегія передбачає, що завдяки дотриманню узгодженої, ефективної і динамічної продовольчої політики і всіх принципів у галузі безпеки харчових продуктів всі оператори в області продовольства, які беруть участь у виробництві, переробці, зберіганні, транспортуванні, дистрибуції та продажі харчових продуктів, будуть гарантувати, що вони безпечні для кінцевих споживачів і не становлять ризику для здоров'я.
Підкреслюється, що з урахуванням глобалізації харчового ланцюга з'явилися нові виклики та ризики для здоров'я та інтересів споживачів, у зв'язку з чим в Молдові буде розроблено нове законодавство в області безпеки харчової продукції, яке постійно буде актуалізуватися, охоплюючи всі аспекти харчової продукції, починаючи від її вирощування до потрапляння готових продуктів на стіл споживача.
В рамках реалізації стратегії в Молдові планується створити національне агентство з питань безпеки харчової продукції, а також посилити процедуру контролю у цій сфері. Планується, що впровадження і розвиток в країні сучасної системи контролю тваринницької та рослинницької продукції призведе до збільшення торгівлі республіки з країнами СНД та Євросоюзу.