ua en ru

Ксав'є Беттель сформує уряд Люксембургу

У Люксембурзі формування нового урядів доручили лідеру Демократичної партії Ксав'є Беттелю. Великий герцог Люксембурзький Анрі, приймаючи дане рішення, врахував той факт, що Демократична партія домовилася про формування правлячої коаліції з Люксембурзької соціалістичною робочою партією і "Зеленими".

У Люксембурзі формування нового урядів доручили лідеру Демократичної партії Ксав'є Беттелю (на фото), передає Deutsche Welle.

Великий герцог Люксембурзький Анрі, приймаючи дане рішення, врахував той факт, що Демократична партія домовилася про формування правлячої коаліції з Люксембурзької соціалістичною робочою партією і "Зеленими".

Представник Християнсько-соціального народної партії Жан-Клод Юнкер, що обіймав протягом 19 років пост прем'єр-міністра, залишає кабінет. В парламенті нового складу три коаліційні партії будуть мати 32 з 60 місць.

Християнсько-соціальна народна партія за підсумками позачергових парламентських виборів зберегла позиції провідної політичної сили, набравши 33,7% голосів виборців. Проте вона виявилася не в змозі сформувати уряд, так як позбулася підтримки колишнього союзника - соціалістів. Приводом для розколу став скандал, пов'язаний з активною шпигунською діяльністю люксембурзької спецслужби.

Як стало відомо, спецслужби Люксембургу регулярно займалися прослуховуванням телефонів політичних діячів країни, купували на кошти платників податків автомобілі для особистого користування, а також отримували і виконували "замовлення" на збір інформації.

Опозиція звинуватила Юнкера, який, відповідно до законодавства Люксембургу, курирує роботу спецслужб, у тому, що він відмовився втрутитися в роботу спецслужб, при цьому будучи обізнаним про порушення.

Жан-Клод Юнкер обіймав пост прем'єр-міністра Люксембургу з 1995 р.