ua en ru

Уряд Іраку очікує зростання видобутку нафти в країні в 2011 р. до 3 млн бар. на день

Видобуток нафти в Іраку за підсумками 2011 р., як очікується, виросте з 2,9 млн бар. на день до 3 млн бар. у день. З такою заявою виступив представник міністерства нафти Іраку Асім Джихад, передає Reuters.

При цьому, за підрахунками експертів, на експорт буде йти до 2,5 млн бар. у день вже до початку 2012 р. Зазначимо, що станом на вересень ц.р експорт іракської нафти становив 2,101 млн бар. у день.

Влада Іраку планує ввести в експлуатацію три нових нафтових експортних термінали в Перській затоці, що є необхідним заходом у зв'язку з постійно зростаючими темпами і обсягів нафтовидобутку на південних родовищах країни. Крім того, зростанню експорту посприяє використання інноваційного плавучого нафтового терміналу.

Влада Іраку намагається подолати недоліки інфраструктури і технічної бази, щоб знову увійти в число провідних нафтових експортерів.

На сьогоднішній день влада країни підписала низку угод з великими нафтовими компаніями з метою збільшення виробничих потужностей до 12 млн бар. на день до 2017 р. Проте, за словами міністра нафти Абдул-Каріма аль-Луаїбі, варто орієнтуватися на більш реалістичну цифру в 8-8,5 млн бар. на день, яку вдасться досягти за більш тривалий термін - 13-14 років.