ua en ru

Уряд Греції схвалив план скорочення державних службовців

Уряд Греції схвалив план по скороченню 30 тис. держслужбовців у рамках програми заходів бюджетної економії, повідомляє Reuters. Подібне рішення одне з багатьох, які повинен прийняти кабінет Георгіоса Папандреу для отримання наступних траншів кредитів МВФ і ЄС для стабілізації національної економіки.
Щодо держслужбовців план передбачає створення так званого "трудового резерву". Це означає, що службовці, які потрапили в цю категорію, будуть отримувати скорочену заробітну плату, а через рік можуть бути звільнені без жодних компенсацій з боку роботодавця, тобто держави. Джерело повідомляє, що в "трудовий резерв" протягом року планується перевести до 30 тис. осіб.
"Створення "трудового резерву" на засіданні кабінету було схвалено одноголосно", - на умовах анонімності повідомив заступник одного міністрів.
Варто зазначити, що прийняття даного рішення проходило на тлі інформації про невиконання Афінами зобов'язань перед ЄС та МВФ. Головними показниками цього є підвищений дефіцит національного бюджету на поточний рік, Греція "пішла в мінус" на 8,5% від ВВП, замість очікуваних 7,6%. На майбутній рік відповідно до схваленого проекту бюджету дефіцит становитиме 6,8%, а не 8,5% , як було раніше погоджено з кредиторами. При цьому загальний стан справ в економіці країни оцінюється економістами як "переддефолтний".