ua en ru

Уряд Німеччини придбає частку Daimler в EADS за 1 млрд євро

Не знайшовши приватного інвестора, німецька влада вимушена виділити більше 1 млрд євро на покупку 7,5% акцій EADS, що належать Daimler. Завдяки цій операції Німеччина перешкодить Франції перетягнути на себе ковдру в керівництві аерокосмічним гігантом.

Як повідомило в середу Міністерство фінансів Німеччини, німецька влада планує через державну банківську групу KFW придбати 7,5% акцій EADS, виставлених на продаж автовиробником Daimler. Ціна покупки складе близько 1,2 млрд євро (по курсу на закриття торгів в середу). Операцію вдасться здійснити не раніше липня наступного року, оскільки спочатку необхідно вирішити низку правових питань з Нідерландами, де знаходиться штаб-квартира аерокосмічного концерну.

Держава опинилася вимушеною купити акції EADS після того, як спроби знайти приватного інвестора закінчилися невдачею. Жоден німецький концерн не ризикнув вкластися в дороге і вимагаюче постійних серйозних вливань підприємство. Єдиним охочим придбати частку в EADS опинився держфонд з Катара. З ним вів переговори міністр економіки Німеччини Філіпп Реслер. Але в результаті від цього претендента Берлін відмовився, оскільки, за словами джерел в урядових кругах, операцію з іноземним держфондом було б "складно здійснити з промислової і політичної точок зору".