ua en ru

Уряд Франції планує з 2018 р. збільшити пенсійний вік з 60 до 62 років

Уряд Франції планує з 2018 р. збільшити пенсійний вік з 60 до 62 років. З такою заявою виступив міністр праці країни Ерік Верт. Політик назвав проведення реформи "моральним зобов'язанням" уряду країни, передає РБК з посиланням на Associated Press. Як заявляють в Міністерстві праці Франції, міра направлена на порятунок пенсійної системи країни, яка на даний момент обходиться державі дуже дорого. Крім того, вона стане ще одним кроком до скорочення бюджетного дефіциту, які вже були зроблені багатьма державами Європейського союзу, щоб не допустити посилювання боргової кризи, що вибухнула в регіоні. Проте Президент Франції Николя Саркозі не раз наголошував, що проект пенсійної реформи був задуманий задовго до початку боргової кризи, оскільки, на думку політика, утримувати даний показник на нинішньому рівні далі неможливо зважаючи на зростання тривалості життя.
Нова реформа викликала обурення з боку соціалістів, що знаходяться в опозиції уряду, що діє, а також профспілок, які виражали свій протест ще до того, як про нововведення було офіційно оголошено. Так, раніше глава одного з крупних професійних об'єднань Франції заявляв, що, навіть незважаючи на те, що Франції необхідна пенсійна реформа, підвищення пенсійного віку - найсправедливіша міра.
Окрім збільшення пенсійного віку, уряд Франції в 2012 р. має намір підвищити вимоги до трудового стажу для отримання повного обсягу пенсійних виплат до 41 року проти нинішніх 40 років. Всі деталі пенсійної реформи будуть узгоджені кабінетом міністрів в липні ц.р. і передані на розгляд до парламенту у вересні. При цьому очікується нова хвиля протестів.
На даний момент вік виходу на пенсію у Франції один з найнижчих в Європі і складає 60 років, тоді як більшість європейців виходять на пенсію в 65 років. В той же час в 2009 р. дефіцит бюджету Франції склав 7,5% ВВП, і до 2013 р. ця цифра не повинна перевищувати встановленого для країн Євросоюзу ліміту в 3% ВВП.