ua en ru

Уряд Білорусії готує список підприємств для приватизації в 2012 р. на 2,5 млрд дол

Уряд Білорусії готує список підприємств для приватизації в 2012 р. на суму 2,5 млрд дол. і планує представити його на розгляд Президента країни наступного тижня, сказав журналістам білоруський віце-прем'єр Сергій Румас.

Віце-прем'єр відмовився називати будь-які конкретні підприємства з цього списку. При цьому він не виключив, що Білорусь буде виставляти на продаж і нафтотранспортні підприємства.

Румас підкреслив, що роботу з приватизації державних підприємств треба вести більш активно. На його думку, в цьому плані багато залежить від Комітету з державного майна Білорусії, який "повинен пропонувати нові ідеї, визначати, що необхідно зробити".

У 2011 р. білоруській владі вдалося продати пакети акцій лише 34 підприємств, що становить менше п'ятої частини всіх підприємств, запланованих до приватизації. Віце-прем'єр назвав цей результат "провальним".
Крім списку на 2,5 млрд дол., в 2012 р. планується приватизувати 133 підприємства, 83 з яких Білорусія не зуміла продати в 2011 р. Практично всі вони збиткові і малоперспективні.

Відзначимо, раніше Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що приватизація державних підприємств у Білорусії буде відбуватися, але тільки на умовах, висунутих білоруською державою.