ua en ru

Уряд Бельгії створить "поганий банк" для зберігання "ненадійних активів" Dexia

Уряд Бельгії прийняв рішення про створення "поганого банку" для зберігання "ненадійних активів" франко-бельгійського банку Dexia і їх поступової ліквідації. Про це 4 жовтня заявив прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм після зустрічі з міністрами свого кабінету, повідомляє Bloomberg.

"Була досягнута домовленість про те, щоб ізолювати погані активи в поєднанні з необхідністю гарантій бельгійської і французької держав в цілях забезпечення діяльності Dexia", - заявив Летерм.

Рішення бельгійського кабміну послідувало на тлі заяви міністрів фінансів Франції і Бельгії про те, що країни нададуть підтримку банку і гарантують його фінансування.

Банк хоче позбутися від портфеля активів в 95 млрд євро, від яких він намагався поступово звільнитися з початку кризи і які в нинішніх умовах "чинять структурний тиск на групу".

Останнім часом акції банку різко знизилися, у результаті чого його капітал зараз оцінюється менш ніж в 2,5 млрд євро (3,3 млрд дол.), за даними Reuters. В той же час, на кінець червня обсяг грецьких суверенних облігацій у володінні банку досягав 3,8 млрд євро, а загальна сума вкладень банку в Греції досягає 4,8 млрд євро.

Dexia володіє найбільшими вкладеннями в Греції серед зарубіжних банків. В останні тижні ходили чутки про те, що банк буде розділений або йому знадобиться нова фінансова допомога, ймовірно, від платників податків.

В 2008 р. Dexia отримав від урядів фінансове вливання в розмірі 6 млрд євро (8 млрд дол.). Банк фінансував значну частину довгострокових кредитів, які видавав органам державної влади, за допомогою короткострокових запозичень. У розпал фінансової кризи ця ділова модель потрапила під тиск, оскільки міжбанківське кредитування вичерпалося.