ua en ru

Права людей з інвалідністю в Україні погіршились з початку АТО, - ООН

Права людей з інвалідністю в Україні погіршились з початку АТО, - ООН Фото: Донбас (flickr.com/osce)

Через лінію зіткнення люди з фізичними обмеженнями майже не можуть рухатися, кажуть в ООН

З початку проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі погіршилася ситуація з правами людей з інвалідністю в Україні. Про це повідомив заступник голови Моніторингової місії Організації Об' єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні Бенджамін Моро в ході круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Моніторингова місія ООН з прав людини прибула в Україну, щоб поглянути на ситуацію навколо Майдану. Ми були запрошені звітувати щодо прав людини. Але коли ми прибули в березні, ситуація дуже швидко переросла у конфлікт. На той час у нас були колеги, які працювали у найбільших містах України. Нас уряд попросив сфокусуватися на роботі в регіонах, які постраждали від конфлікту", сказав Бенджамін Моро.

За його словами, на сьогодні організація має свої офіси на території, які контролюються збройними формуваннями. Також працюють команди в Краматорську, Харкові та Одесі.

"Кожного дня ми проводимо інтерв'ю з жертвами конфлікту. Ми спілкуємося з сім'ями тих, хто був незаконно затриманий або піддавався катуванню. Ми відвідуємо також місця тримання під вартою. Права людей з інвалідністю - дуже важка тема, але уряду треба бути відповідальнішими. Конфлікт в Україні погіршив ситуацію з правами людей в Україні. Люди, що живуть в ізольованих містах за лінією зіткнення, - для них отримати доступ до соціальних пільг дуже складно", - повідомив він.

За його словами, багато людей постраждали за час конфлікту на Донбасі.

"Через лінію зіткнення люди з фізичними обмеженнями майже не можуть рухатися. Ми маємо тисячі людей, обмежених в отриманні соціальної підтримки. Я був свідком того, як жінці знадобилося три години щоб перетнути один кілометр відстані у Станиці Луганській" , - додав Бенджамін Моро.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко повідомив, що за час проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі поранення дістали понад 13 тис. українських військових.