ua en ru

ПР пропонує ввести режим вільної митної зони на територіях СЕЗ "Порто-франко" та "Рені"

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Гриневецький та Юрій Крук пропонують ввести режим вільної митної зони на територіях вільних економічних зон (СЕЗ) "Порто-франко" на території Одеського морського торговельного порту та "Рені". Про це йдеться у законопроектах №3786 та 3788, текст яких розміщено на сайті Верховної Ради України.

Так, ці законопроекти пропонують доповнити закони України "Про спеціальну (вільну) економічну зону "Порто-франко" на території Одеського морського торговельного порту" та закон України "Про спеціальну економічну зону СЕЗ статтею 9, згідно з якою на території СЕЗ запроваджується спеціальний митний режим вільної митної зони.

Відповідно до цього спеціального митного режиму на території СЕЗ у разі ввезення товарів та інших предметів (крім підакцизних товарів) з-за меж митної території України на територію СЕЗ для використання в межах "Рені" ввізне мито не справляється; операції з ввезення таких товарів із-за меж митної території України оподатковуються податком на додану вартість за нульовою ставкою.
Також операції з надання зазначених послуг підлягають оподаткуванням податком на додану вартість за нульовою ставкою.

У разі вивезення з території СЕЗ за межі митної території України товарів та інших предметів, вироблених на території СЕЗ , вивізне мито та акцизний збір не справляються, а податок на додану вартість справляється за нульовою ставкою та ін.

У законопроекті також зазначено, що Кабмін може встановлювати обмеження щодо ввезення на митну територію України з території СЕЗ та вивезення з митної території України на територію СЕЗ окремих видів товарів.

Крім того, суб'єктам СЕЗ надаються пільги щодо сплати податку на прибуток підприємств. А саме: звільняється на три роки від оподаткування прибуток суб'єктів СЕЗ, одержаний на території СЕЗ від реалізації інвестиційних проектів. Прибуток таких платників податку, одержаний з 4 по 6 рік включно від реалізації інвестиційних проектів, оподатковується за ставкою 50% діючої ставки оподаткування.

"Ця норма застосовується з моменту одержання суб'єктом СЕЗ першого прибутку від реалізації інвестиційного проекту. Це положення не поширюється на частину прибутку, одержану від здійснення інвестиційної діяльності за рахунок бюджетних коштів", - йдеться в документах.

Порядок обчислення прибутку, одержаного від реалізації інвестиційного проекту, визначається Міністерством доходів і зборів України.

"До валового доходу суб'єкта СЕЗ нарахованого з метою оподаткування, не включається одержана згідно з інвестиційним проектом, що реалізується на території СЕЗ, сума інвестицій у вигляді: коштів; матеріальних цінностей; нематеріальних активів", - йдеться в законопроекті.

У разі якщо протягом десяти років з моменту одержання суб'єктом СЕЗ першого прибутку від реалізації інвестиційного проекту, відбувається часткове або повне відчуження інвестиції, передбаченої частиною 1 статті 6 та цією частиною, суб'єкт підприємницької діяльності, який отримав інвестицію, зобов'язаний сплатити у повному обсязі податок з прибутку, одержаного в пільговому періоді оподаткування.

"В розвиненому світі вже давно зрозуміли, що від проходження вантажів транзитом без здійснення певних операцій з ними держава лише втрачає від навантаження на інфраструктуру. Тому в світі і створюються подібні логістичні промислові зони для отримання максимальної користі від транзиту вантажів. Подібні зони існують майже у всіх країнах Причорномор'я. Реанімації існуючих в Україні та створення нових є не привілеєм, а чинником виживання", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.