ua en ru

ПР пропонує посилити покарання за організацію та участь у екстремістських організаціях

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко пропонує за участь у екстремістських організаціях та їх фінансування карати позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років. Про це йдеться в законопроекті № 3718 "Про протидію екстремізму", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Законопроект дає визначення екстремістській діяльності та зазначає, що виготовлення, зберігання з метою збуту або розповсюдження інформації та матеріалів, що містять ідеї екстремізму тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацію матеріалів, що містять ідеї екстремізму (від 3,4 тис. грн до 13,6 тис. грн).

Крім того, виготовлення, зберігання з метою збуту або розповсюдження інформації та матеріалів, що містять ідеї екстремізму, якщо вони вчинені повторно караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн) або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацію матеріалів, що містять ідеї екстремізму та фундаменталізму.

Також керівництво та участь у екстремістських організаціях, а так само матеріальне, організаційне чи інше сприяння діяльності такої організації караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Також у законопроекті зазначається, що дії, передбачені частиною третьою цієї статті, які призвели до заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків або були вчинені з метою залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

"Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка припинила діяльність, передбачену частинами першою або другою цієї статті, та добровільно повідомила органи державної влади про вчинене, якщо внаслідок цього і вжитих заходів було відвернене заподіяння шкоди інтересам України", - також зазначається у документі .