ua en ru

ПР пропонує дозволити позичальникам спочатку сплачувати тіло кредиту, а потім відсотки

Народний депутат Україні від Партії регіонів Олександр Фельдман пропонує дозволити позичальникам у першу чергу сплачувати тіло боргу, а вже потім відшкодовуються витрати кредитора та проценти. Про це йдеться у законопроекті № 3813 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права споживача самостійно визначати черговість погашення основної суми боргу та процентів і неустойки за споживчим кредитом", текст якого розміщений на сайті Верховної ради України.

Так, законопроект пропонує доповнити закон України "Про захист прав споживачів" частиною 14 статті 11 щодо прав споживачів в разі придбання ним продукції у кредит.

У статті зазначається, що у разі недостатності суми проведеного платежу для виконання грошового зобов'язання за договором про надання споживчого кредиту у повному обсязі ця сума погашає вимоги кредитора у такій черговості, якщо споживач не вкаже інше призначення платежу:

1) у першу чергу сплачується основна сума боргу;

2) у другу чергу відшкодовуються витрати кредитора, пов'язані з одержанням виконання;

3) у третю чергу сплачуються проценти і неустойка.

Згідно чинного законодавства, у разі недостатності суми платежу для виконання грошового зобов'язання ця сума погашає вимоги кредитора у такій черговості: 1) у першу чергу відшкодовуються витрати кредитора, пов'язані з одержанням виконання; 2) у другу чергу сплачуються проценти і неустойка; 3) у третю чергу сплачується основна сума боргу. Інший порядок може бути визначений договором (ст. 534 Цивільного кодексу України).

"Тобто, у разі недостатності суми платежу, сплаченої позичальником, банк розподіляє отриману суму таким чином, що спочатку гасяться технічні витрати банку та проценти і неустойки. І лише після цього, кошти що залишилися, спрямовуються на погашення тіла кредиту... У результаті, отримуємо ситуацію "замкнутого кола": споживач постійно сплачує певну суму, але загальний обсяг зобов'язань при цьому не зменшується. Чим довше триває ця ситуація, тим більш економічно безглуздою вона виглядає: позичальник може повністю сплатити розмір тіла кредиту, навіть переплативши в рази, при цьому, ані на крок не наблизившись до погашення самого кредиту", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Метою нового законопроекту є надання споживачеві права на самостійне визначення черговості погашення основної суми боргу та процентів і неустойки за споживчим кредитом.

"Прийняття запропонованого законопроекту дозволить зробити умови споживчого кредитування фізичних осіб в Україні більш економічно обґрунтованими та суспільно привабливими", - йдеться в пояснювальній записці.