ua en ru

ПР пропонує дозволити неповнолітнім громадянам використовувати замість ІК свідоцтво про народження

Народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко пропонує дозволити віруючим неповнолітнім громадянам України відмовитися від прийняття реєстраційного номера платника податків (ідентифікаційного коду - ІК) та використовувати для обліку у податкових органах номер та серію свідоцтва про народження. Про це йдеться у законопроекті № 3359 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо встановлення можливості відмови від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків через свої релігійні переконання громадянам України, які не досягли шістнадцяти років та не мають паспорту громадянина України)" від 04 жовтня 2013 р., опублікованому на сайті Верховної Ради України.

"Фізична особа - платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером паспорта або серією та номером свідоцтва про народження (для неповнолітніх осіб у віці до шістнадцяти років, які не мають паспорту), а також пред'явити паспорт", - йдеться у документі.

Нагадаємо, на даний час якщо віруючий не хоче мати код, йому в паспорт ставиться відповідна відмітка, і всі потрібні операції і оформлення документів він робить тільки за паспортом. Проте діти з релігійних сімей, які паспорт ще не отримали, були фактично позбавлені такої можливості.

Даний законопроект дозволяє подати відповідному контролюючому органу повідомлення та документи для забезпечення обліку особи за прізвищем, ім'ям, по батькові та серією та номером свідоцтва про народження.

Законопроект пропонує внести до Податкового кодексу України після слів "використовуються дані паспорта" слова "або свідоцтва про народження (для неповнолітніх осіб у віці до шістнадцяти років, які не мають паспорту)".