ua en ru

Позиція Тимошенко змусить уряд переглянути політику формування тарифів, - експерти

Питання підвищення тарифів було одним із найбільш помилкових рішень уряду Арсенія Яценюка. Про це в коментарі агентству РБК-Україна заявив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Це була його стратегічна помилка. Натомість лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, будучи кращим спеціалістом в цій сфері - адже вона працювала віце-прем'єром, і прем'єром - показала публічно, що це неправомірне і економічно необґрунтоване рішення, і таким чином поставила сам уряд в достатньо непросте становище", - сказав він.

Експерт вважає, що на даному етапі урядові слід визнати свої помилки, тим більше враховуючи останні заяви НКРЕ про необхідність перегляду базових нормативів споживання газу і тепла.

"Більше того, якщо Юлія Тимошенко сказала, що вона готова взяти і за декілька днів чи тижнів навести порядок, то я би радив урядові цей хід зробити. Щоб Тимошенко показала не словах, а на справах, як це треба робити", - запропонував експерт.

Бала також вважає, що урядові треба якнайшвидше "вирівняти ситуацію з недовірою до влади, навіть когось і наказати", дати можливість виправити ситуацію тим, хто може це зробити, і таким чином продемонструвати, що коаліція працює.

"Якщо ж уряд не захоче, то я б згадав слова відомого німецького публіциста Вільгельма Швебеля: "Для інтелекту достатньо натяку на помилку, а для дурості потрібно, щоб сталася якась біда", - зауважив політолог.

Своєю чергою, професор міжнародного університету "Україна" Василь Базів, аналізуючи підвищення тарифів на комунальні послуги, заявив, що зараз в Україні "застосовується соціальний апартеїд, крайня форма дискредитації людей".

"Трьохкратне руйнування фінансової системи, трьохразове підвищення соціальних податків, плюс так звана пенсійна реформа в десятки разів понизили соціальні стандарти життя найбільш незахищених, нужденних верств населення, які становлять в нас більшість", - сказав він.

За його словами, навіть при бажанні, "середньостатистичний громадянин, продавши останні штани, не зможе заплатити ці тарифи".

Експерт також зауважив, що всередині правлячої коаліції, на щастя, "знайшлася людина, яка спробувала протверезити цей уряд", маючи на увазі вимогу лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко знизити необґрунтовані тарифи для населення.

"Що стосується Тимошенко, яка була прем'єр-міністром, то вона знову продемонструвала свою глибоку компетентність. Її вимоги не голослівні, а ґрунтуються на фундаментальному знанні ситуації, яка склалася у державі внаслідок соціального апартеїду уряду", - наголосив Василь Базів.

На його думку, "якщо коаліція буде в такий спосіб конструктивно підправляти, м'яко кажучи, уряд, тоді вона матиме перспективу".

"Якщо уряд не буде прислухатися до таких вимог, які сформулювала, зокрема, Тимошенко, то цей уряд не має майбутнього. Якщо він і надалі йтиме шляхом соціального апартеїду, тоді знову слово скаже вулиця", - резюмував Базів.