ua en ru

Позиція "Газпрому" унеможливлює анбандлінг "Нафтогазу" до січня 2020 року, - НАК

Позиція "Газпрому" унеможливлює анбандлінг "Нафтогазу" до січня 2020 року, - НАК Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

"Нафтогаз" та "Магістральні газопроводи України" підписали меморандум про анбандлінг

Позиція російського "Газпрому" унеможливлює відокремлення оператора газотранспортної системи (анбандлінг) до 1 січня 2020 року. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАК.

Як зазначається, "Нафтогаз" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали меморандум щодо анбандлінгу. Зазначається, що МГУ було створено урядом в якості майбутнього оператора ГТС України.

Повідомляється, що метою меморандуму є визначення спільного розуміння процесу анбандлінгу та проміжних заходів з повним дотриманням міжнародних зобов’язань України та положень національного законодавства до 1 січня 2020 року.

"Документ має внести ясність у те, як буде проходити процес анбандлінгу, враховуючи відмову "Газпрому" прийняти нову нормативну базу в Україні та зробити відповідні зміни до контракту на транзит з "Нафтогазом", дія якого добігає кінця 31 грудня 2019 року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, відповідно до укладеного договору, будь-яка втрата "Нафтогазом" або "Укртрансгазом" до 31 грудня 2019 року контролю над активами, які використовуються для транзиту газу, без згоди"Газпрому" можуть створити значні фінансові ризики.

"Це може також поставити під серйозну загрозу надійність постачання газу європейським споживачам. Таким чином, позиція "Газпрому" унеможливлює проведення процесу анбандлінгу до 1 січня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Глави наглядових рад НАК та МГУ Клер Споттісвуд та Вольтер Больц зазначили, що меморандум демонструє рішучість сторін разом працювати для того, щоб процес анбандлінгу відбувся.

Зазначається, що процес анбандлінгу буде координувати Комітет з питань етики та відокремлення діяльності з транспортування природного газу наглядової ради "Нафтогазу", а представники МГУ виступатимуть радниками комітету.

"Наглядові ради мають намір розробити та запропонувати українському уряду спільний план щодо проміжних заходів для реалізації анбандлінгу ГТС 1 січня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що наглядові ради "Нафтогазу" та "Магістральних газопроводів України" погодили "дорожню карту" для відділення функції оператора газотранспортної системи.

Також повідомлялося, що Державний департамент США вітає підписання меморандуму про анбандлінг НАК "Нафтогаз України".