ua en ru

Поява "чорних кампаній" в ОТГ - ознака зростання значущості цих виборів для партій, - експерт

Поява "чорних кампаній" в ОТГ - ознака зростання значущості цих виборів для партій, - експерт Фото: Володимир Фесенко

У 2017 році до виборів в ОТГ особлива увага

Використання "чорних" технологій проти кандидатів на виборах в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) говорить про зростання значущості результатів цих виборів для різних політичних сил. Про це в коментарі журналістам заявив політолог Володимир Фесенко.

На думку Фесенка, якщо перші вибори в ОТГ були малоцікавими партіям, то в 2017 політичні гравці усвідомили всю важливість цих виборів.

"Перші вибори в ОТГ, які пройшли ще в 2015 році, були мало цікаві більшості партій. Ще ніхто не розумів, яку владу на практиці отримають новообрані депутати. Не було розуміння того, як ці вибори можуть допомогти через кілька років пройти у Верховну Раду. Але вже в 2017 році до виборів в ОТГ особлива увага. VIP-агітатори від партій їздять по маленьких містечках і селах заради рейтингу партії. Проводяться "чорні" кампанії не тільки в межах ОТГ, але і на всеукраїнському рівні. Поява "чорних кампаній" в ОТО – ознака зростання значущості цих виборів для партій", – заявив Фесенко.

На думку політолога, головна боротьба в ОТО зараз розгортається між БПП, "Батьківщиною" і партією "Наш край".

"Останнє, що можна згадати – це інформаційна атака на "Наш край". Партія дратує як владу, так і опозицію, і тому можна спостерігати як проти них розпочалася тактовна і спланована атака", – додав Фесенко.

Політолог упевнений, розподіл місць між партіями на виборах в ОТГ частково вплине на результат наступних парламентських виборів.

"Для політичних партій вибори в ОТГ – це лакмусовий папірець. Якщо партія влади не може отримати перемогу на місцевих виборах, то їй буде важко завести депутатів у Верховну Раду. Якщо "Опозиційний блок" на цих виборах втратить голоси на "своїх" територіях на сході країни, то навряд чи йому вдасться повернути їх на виборах в парламент", – резюмував Фесенко.

Як відомо, 30 квітня пройдуть вибори в 47 нових об'єднаних територіальних громадах 19 областей України.