ua en ru

Підвищення облікової ставки НБУ суттєво не вплине на ціни, - Рада Нацбанку

Підвищення облікової ставки НБУ суттєво не вплине на ціни, - Рада Нацбанку Фото: Богдан Данилишин (НБУ)

Рада НБУ вважає, що регулятор пізно почав жорстку монетарну політику

Підвищення базової облікової ставки Національного банку України не спричинить істотного впливу на рівень споживчих цін. Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Чергове збільшення ключової ставки істотно не вплине на уповільнення темпів зростання споживчих цін, принаймні, протягом найближчих 6 місяців. Про це свідчать і дані інфляції в січні поточного року », - заявив він.

Данилишин пояснив, що відсутність реакції темпів інфляції на підвищення облікової ставки пов'язано з запізнілим рішенням Нацбанку посилити монетарну політику.

"Починаючи з другої половини літа 2017 траєкторія цінової динаміки свідчила про необхідність якнайшвидшого переходу до більш жорсткої монетарної політики, основним інструментом якої є облікова ставка НБУ. Рада НБУ про це попереджав і пропонував правлінню НБУ задіяти всі інструменти монетарної політики ... Однак, правління НБУ із запізненням перейшло до зміни монетарної політики, почавши цикл підвищення облікової ставки лише в кінці жовтня 2017 року ", - зазначив Данилишин.

Споживча інфляція в Україні в минулому році склала 13,7%, істотно перевищивши цільовий орієнтир (8% ± 2 п. п.), встановлений Основними принципами грошово-кредитної політики на 2017 рік.

Зокрема, Данилишин зазначив, що перехід до більш жорсткої монетарної політики, здійснений правлінням з суттєвим запізненням, призвів не тільки до невиконання цілі щодо інфляції на минулий рік, але й до того, що повернення показника споживчої інфляції в цільовий діапазон очікується не раніше середини 2019 року.

Щодо чергового підвищення облікової ставки Правлінням НБУ Як науковець, підвищення облікової ставки НБУ до 17% з 2 бере...

Опубліковано Богданом Данилишиним 2 березень 2018 р.

Нагадаємо, у Національному банку україни не виключають подальшого підвищення облікової ставки для повернення рівня інфляції у встановлений середньостроковий цільовий діапазон.