ua en ru

Підвищення вимог до емітентів цінних паперів буде стримувати відновлення первинного ринку, - аналітики

Законодавчі ініціативи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів будуть стримувати відновлення первинного ринку, який і без того зазнав суттєвого скорочення у порівнянні з докризовими масштабами, вважають аналітики національного рейтингового агентства «Рюрик».

«Поточний рік, як очікується, може стати роком істотного розширення первинного ринку корпоративних облігацій. Так, обсяг випусків корпоративних облігацій за 8 міс. 2011 р. перевищить результат 2010 р. майже в 2,3 рази. Проте варто зазначити, що кількість зареєстрованих випусків облігацій підприємств за 8 міс. ц.р. склала всього 124 випуски (127 в 2010 р., 240 в 2009 р., 912 в 2008 р.), що обумовлено виходом на ринок тільки великих емітентів, переважно банків. Запропоновані зміни вимог до емітентів цінних паперів, більшою мірою торкнуться «дрібних» емітентів, що може обмежити розвиток ринку корпоративних бондів як мінімум в частині кількості зареєстрованих випусків, а можливо і вартісного обсягу. Проте встановлення вищевказаних вимог, вплине і на великих учасників ринку - комерційні банки, які мають відносно невеликий обсяг власного капіталу порівняно з обсягом активів. Обмеження "кредитного плеча" до 1:1 зумовить відмову більшості бажаючих емітувати корпоративні облігації, враховуючи посилення вимог і підвищення витратності процесу», - зазначили експерти.

З іншого боку, на думку аналітиків, підвищення вимог до емітентів сприятиме зростанню захищеності інвесторів. «Ринок зазнав суттєвого скорочення і за рахунок відсутності потенційних інвесторів в облігації підприємств внаслідок великої кількості дефолтів у кризові роки. Тому підвищення вимог до емітентів, безумовно, сприятиме зростанню захищеності інвесторів, а, значить, у довгостроковій перспективі сприятиме розвитку вітчизняного ринку цінних паперів», - вважають у рейтинговому агентстві.