ua en ru

Підвищення вартості електроенергії для населення неминуче, оскільки сьогодні воно оплачує всього 28% її собівартості, - НАК "ЕКУ"

Підвищення вартості електроенергії для населення неминуче, оскільки сьогодні воно оплачує всього 28% її собівартості. Про це «Комерсант-Україна» заявив віце-президент НАК "Енергетична компанія України" Олександр Позняков.

За словами О.Познякова, щоб збалансувати фінансовий стан генерації, перш за все необхідно змінити структуру оптової ринкової ціни. «Треба розуміти, що підвищення вартості електроенергії для населення неминуче, оскільки сьогодні воно оплачує всього 28% її собівартості. Очікується, що об'єм дотацій даної категорії споживачів за дев'ять місяців досягне рекордної суми - 20 млрд грн. Це не ринковий підхід, з таким підходом неможливо успішно провести приватизацію генерацій і зацікавити інвесторів. Але підвищувати ціни слід поетапно, протягом двох-трьох років і обов'язково передбачити адресні субсидії тим, хто їх дійсно потребує. Взагалі, проблеми енергетики накопичувалися роками, і вирішити їх відразу неможливо», - пояснив він.

О.Позняков також відзначив, що компанія планує скоротити об'єми споживання газу з 703,1 млн, до 626,4 млн куб. м. «За вісім місяців ми витратили на виробництво електроенергії всього 465,7 млн куб. м, так що, швидше за все, зможемо реалізувати ці плани. Зниження об'ємів спожитого газу дозволить частково компенсувати втрати від зростання цін на нього», - сказав він.