ua en ru

Підвищення мінімальної зарплати Мінфін розраховує збалансувати за рахунок податків

Підвищення мінімальної зарплати Мінфін розраховує збалансувати за рахунок податків Фото: міністр фінансів Олександр Данилюк

Бюджет незбалансований всього на 400 млн гривень

Міністерство фінансів України розраховує збалансувати підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року за рахунок зростання податкових відрахувань. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Тримати кишеню ширше: стало відомо, де уряд візьме гроші на підвищення мінімальної зарплати".

Проведені Мінфіном розрахунки впливу підвищеної мінімальної зарплати, на приватний бізнес, бюджетний сектор і державну скарбницю, опинилися у розпорядженні РБК-Україна.

Згідно з розрахунками, в приватному секторі на загальній системі оподаткування зарплату отримають 6 млн осіб. За розрахунками Мінфіну, підвищення мінімальної зарплати вдвічі дає підвищення фонду оплати праці (ФОП) на 30,5 млрд гривень для 2,6 млн осіб, у яких рівень зарплати нижче 3200 гривень. Це генерує 5,5 млрд гривень єдиного соцвнеску і 7,4 млрд гривень податку на доходи фізосіб.

Зростання фонду оплати праці збільшить споживчі витрати, в результаті чого Мінфін прогнозує зростання відрахувань по ПДВ на 6,9 млрд гривень.

Оскільки зростання ФОП по приватному сектору 30,5 млрд гривень буде врахований бізнесом у витратах, то очікується скорочення сплати податку на прибуткова рівні 5,5 млрд гривень. Але оскільки, за даними податкової звітності за перше півріччя, кількість прибуткових підприємств становила 60%, то негативний результат 40% бізнесу не буде чинити серйозного впливу на сплату податку і підсумкова сума втрат складе 3,3 млрд гривень.

Бізнес, зареєстрований на спрощеній системі оподаткування (600 тисяч чоловік), заплатить до бюджетів 4,1 млрд гривень, так як ставки єдиного податку безпосередньо залежать від мінімальної зарплати.Таким чином, додаткові надходження від приватного бізнесу в цілому складуть 20,6 млрд гривень.

З-за підвищення мінімальної зарплати у бюджетній сфері прогнозоване зростання фонду оплати праці становить 28,3 млрд гривень для 3,5 млн осіб. Ця сума як раз і є прямими витратами бюджету на фінансування підвищеної мінімальної зарплати бюджетникам.

Зростання доходів повернеться до бюджету на рівні 14,6 млрд гривень. Крім того зростання зарплати вдвічі дозволить знизити витрати на субсидії на 3,6 млрд гривень. Отже, якщо вірити Мінфіну, бюджет "незбалансований" всього на 400 млн гривень.

Нагадаємо, текст доопрацьованого Кабінетом міністрів госбюджета-2017 з'явився у Верховній Раді 9 листопада.