ua en ru

Поведінка Мін'юсту в роботі з нотаріальною спільнотою може мати згубні наслідки для міжнародної репутації українського нотаріату, - експерт

Неналежне ставлення окремих посадових осіб може перекреслити багаторічну наполегливу роботу нотаріусів та мати згубні наслідки для міжнародної репутації українського нотаріату. Про це заявила президент Нотаріальної палати України (НПУ ) Людмила Павлова.

Вона нагадала, що важливим етапом реформування нотаріату стало прийняття змін і доповнень до закону «Про нотаріат», нормами якого зрівняні права державних і приватних нотаріусів у повноваженнях по вчиненню нотаріальних дій, забезпечена можливість створення професійної самоврядної організації нотаріусів - НПУ і прийняті Правила професійної етики нотаріусів. Ці зміни усунули останні перешкоди до вступу в Міжнародний Союз Нотаріату, членом якого Україна стала в жовтні.

Однак, підкреслила Павлова, після зміни керівництва Міністерства юстиції влітку ц.р., на шляху реформування до створення «єдиного нотаріату» можна спостерігати відкат назад . «Наказом Мін'юсту з порушенням законодавства було змінено склад Вищої кваліфікаційної комісії, що змусило нотаріальну палату звертатися до суду, однак стан нашого правосуддя дозволяє приймати рішення, якими чорне можна назвати білим. У позові НПУ до Мін'юсту про визнання наказу недійсним було відмовлено, але ми сподіваємося, що апеляція буде розглянута об'єктивно. На жаль, останнім часом Мін'юст неправомірно втручається в діяльність самоврядної професійної організації і, незважаючи на неодноразові пропозиції НПУ з налагодження співпраці, ігнорує ці пропозиції і існування професійного самоврядування», - зазначила Людмила Павлова.

За її словами, Мін'юст, не враховуючи думки нотаріальної спільноти, підміняючи поняття і всупереч наявності протиріч вимогам законодавства, змінює Правила професійної етики нотаріусів - тільки для усунення згадки в них НПУ, незважаючи на те, що контроль за дотриманням правил віднесений до обов'язків палати.

Подібні проблеми можна спостерігати і в роботі саморегулючихся і самоврядних організацій, зокрема, арбітражних керуючих. Зокрема, з ініціативи НПУ 4 листопада ц.р. було проведено круглий стіл на тему «Шляхи реалізації професійного самоврядування в Україні», в роботі якого взяли участь представники 15 організацій і де було прийнято одноголосне рішення про створення робочої групи з розробки проекту закону «Про вільні (незалежні) професії в Україні», складовою частиною якого буде ряд норм, що регулюють діяльність самоврядних організацій.

«Сподіваємося, що прийняття змін до законодавства виключить неправомірне, протизаконне втручання органів влади та посадових осіб у діяльність таких організацій, не дозволить ігнорувати роль професійного самоврядування та убезпечить від безвідповідального ставлення чиновників до окремих професій», - резюмувала президент НПУ.