ua en ru

Потреби в капіталі німецьких банків виросли з 5,2 млрд до 13,1 млрд євро, - EBA

Європейським банкам до середини наступного року необхідно 115 млрд євро капіталу, свідчать дані Європейської банківської адміністрації (EBA). Це лише на 8% більше, ніж півтора місяці тому. Проте зусилля банків зі скорочення активів та залучення коштів за цей час ніяк не допомогли їм, констатують аналітики.
За результатами стрес-тестів, що базувалися на даних на кінець червня і опублікованих в кінці жовтня, EBA оцінювала дефіцит капіталу в європейській банківській системі в 106 млрд євро. Тепер же, щоб забезпечити достатність капіталу в 9%, їм потрібно вже 115 млрд євро.
Нинішнє збільшення пов'язане головним чином з тим, що більш ніж удвічі зросли потреби в капіталі німецьких банків: з 5,2 до 13,1 млрд євро.Виявилося, що Commerzbank потрібно не 2,9 млрд, а 5,3 млрд євро. Deutsche Bank потрібно 3,2 млрд євро. "Одна з причин нового результату пов'язана з тим, що остання версія стрес-тестів вже не враховувала яке б то не було позитивний вплив від зростання вартості облігацій. Враховуючи, що багато німецьких держоблігації торгуються вище номіналу і багато німецьких банки володіють значними портфелями таких бондів, вплив цього фактора на німецькі банки було досить помітним ", - вважає економіст Barclays Capital Торстен Полляйт.
У той же час дефіцит, випробовуваний французькими банками, знизився на 1,5 млрд євро, до 7,3 млрд, що, однак, не завадило агентству Moody's у п'ятницю знизити рейтинги всіх трьох головних французьких банків. А найбільшу нестачу капіталу як і раніше відчуває іспанський Santander - йому потрібно понад 15 млрд євро (всім іспанським банкам - 26 млрд євро). Всього ж з дефіцитом капіталу зіткнувся 31 з 71 банк, що пройшов через стрес-тести.
Збільшити капітал фінансові інститути повинні до червня 2012 року, а плани, як вони мають намір зробити це, - надати до 20 січня. Проте багато банків вже позначили, як вони розраховують покривати суще ¬ відний дефіцит. Так, Santander має намір конвертувати гібридні інструменти в акції на 8,5 млрд євро. Ще 5,6 млрд євро він має намір отримати за рахунок резервування прибутку, скорочення витрат, продажу активів та обміну акцій. Італійська UniCredit, якому потрібно майже 8 млрд євро, має намір провести допемісію на 7,5 млрд євро вже в середині січня.
Що ж до Commerzbank, то він продовжує відмовлятися від допомоги держави.Банк розраховує скоротити ризикові активи на 30 млрд євро, що принесе йому 2,7 млрд євро. Крім того, планує продати нестратегічні активи. Однак аналітики не виключають того, що банк може остаточно перейти під контроль держави, яка вже володіє 25% його акцій після допомоги в минулу кризу. Тему підігріло також повідомлення Der Spiegel про те, що владі, можливо, доведеться піти на націоналізацію банку. Найбільший в Німеччині Deutsche Bank оголосив, що заповнить нестачу власного капіталу вже до кінця поточного року за рахунок утримання поточної прибутку.
Однак деяким банкам доведеться міняти свої плани. Раніше аналітики вважали, що банки можуть залучити лише близько 30 млрд євро капіталу, а решта добрати за рахунок розпродажу активів, яка, за оцінкою JP Morgan, могла досягти 3 трлн євро в найближчі два роки. Наприклад, французький BNP Paribas мав намір залатати дірку свою в капіталі розміром 1,5 млрд євро за рахунок скорочення ризикових активів на 70 млрд євро. EBA ж заявила, що буде обмежувати продаж активів, щоб уникнути зниження кредитування економіки. Банки повинні збільшувати капітал за рахунок коштів інвесторів, бонусів співробітників і утримання прибутку. Меттью Чеплевіч, однак, сумнівається в тому, що у EBA вистачить авторитету і повноважень, щоб перешкодити банкам в питанні розпродажу активів.