ua en ru

Споживання газу в Чернігівській області на 28% перевищило встановлені Кабміном норми

Споживання газу в Чернігівській області на 28% перевищило встановлені Кабміном норми Споживання газу в Чернігівській області на 28% перевищило встановлені Кабміном норми

На сьогодні в Чернігівській області встановлено майже 630 будинкових лічильників

На сьогодні в Чернігівській області встановлено майже 630 будинкових лічильників, з яких близько півтисячі введені в експлуатацію. Таким чином, майже 30 тис. споживачів газу області відійшли від норм споживання та проводять розрахунки за показаннями будинкового приладу, повідомляє прес-служба "Чернігівгазу".

Перші результати нарахувань показали, що реальне використання енергоресурсу на 28% перевищувало затверджені урядом норми.

Згідно з аналізом, який ПАТ "Чернігівгаз" провело в першому кварталі 2017 року, відразу після встановлення будинкових лічильників, приблизно 70% домогосподарств споживали газ на 2-4 м куб. більше встановлених норм. У квітні динаміка споживання зросла до 94%, що пов'язано з відключенням від мережі централізованого опалення та великою кількістю святкових днів. У той же час, вже в травні середнє споживання газу в 55% будинків було близько норми і навіть менше.

"Помісячний аналіз споживання газу показав, що встановлені урядом норми, при відсутності лічильника, не відповідають дійсності. Адже люди не бачать реального споживання і не економлять газ. Наприклад, опалюють приміщення газовими плитами або використовують його для підприємницької діяльності. І таке понаднормове використання газу, який залишається неоплаченим, триває майже два роки. Тому, встановлення будинкового приладу обліку насамперед сприятиме контролю та стимулювати до економії енергоресурсу", - розповів технічний директор ПАТ "Чернігівгаз" Віталій Черчович.

За даними прес-служби, результати аналізу щодо реального обсягу споживання газу, проведені компанією за показаннями будинкових лічильників, також підтверджують незалежні дослідження.

"Ми маємо численні приклади, коли в абсолютно однакових будинках витрата газу може істотно відрізнятися. Так, у травні споживання газу на одного жителя 70-квартирного будинку за адресою Льотна, 29 склало 6,21 куб м, а в ідентичному будинку за адресою Промислова, 2 майже втричі менше. Тобто, свідчення будинкового лічильника безпосередньо залежить від самих споживачів та їх економії", - зазначив головний метролог "Чернігівгазу" Ігор Швець.