ua en ru

Споживчі настрої в Україні у січні погіршились до трирічного мінімуму

Індекс споживчих настроїв (ІСН) в Україні дорівнює 72,5, що на 7,8 пункту менше, ніж у грудні 2013 року. Це найнижчий рівень ІСН з квітня 2011 р.

Індекс споживчих настроїв (ІСН) в Україні дорівнює 72,5, що на 7,8 пункту менше, ніж у грудні 2013 року. Це найнижчий рівень ІСН з квітня 2011 р., свідчать дані щомісячного дослідження, яке здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища погіршилася на 7 пунктів та дорівнює 74,3. Складові цього індексу змінились наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища дорівнює 73,3, що на 4,4 пункту гірше грудневого значення;

- індекс доцільності робити великі покупки втратив відразу 9,7 пункту та дорівнює 75,2.

Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 8,3 пункту та дорівнюють 71,3. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища становить 78,0, що на 9,5 гірше грудневого показника;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року впав на 7,6 пункту до значення 65,9;

- очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років погіршилися на 7,8 пункту до 70,1.

У січні зазнали суттєвого погіршення очікування українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 137,4, що на 8,5 пункту більше, ніж у грудні. Одночасно інфляційні очікування дещо покращилися: відповідний індекс дорівнює 180,2, що на 1,5 пункту менше грудневого показника. Проте різко поглибився песимізм українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 13,4 пункту до значення 148,7.

У січні було зафіксовано такі ключові тенденції:

Індекс споживчих настроїв в Україні впав до найнижчого рівня з квітня 2011 року. Найбільшого падіння - близько 10 п. - зазнали індекс очікуваних змін особистого матеріального становища та індекс доцільності робити великі закупи.

Одночасно суттєво зросли індекси очікуваної динаміки безробіття та девальваційних очікувань, останній - до найвищого рівня за весь період його спостережень з січня 2012 р.

Спостерігалася чітка залежність динаміки споживчих настроїв від віку та рівня добробуту - що молодшою та заможнішою була група респондентів, то більшої мірою погіршилися в неї в січні споживчі настрої.

В регіональному розрізі найбільшою мірою ІСН впав в Західному та Північному регіонах України.

"Тривала політична криза, яка в січні перейшла в силове протистояння та спричинила девальвацію гривні, очікувано стривожила споживачів. Загроза втрати робочих місць та знецінення заощаджень суттєво обмежуватиме внутрішній попит, аж поки політичний конфлікт не буде врегульований", - коментують аналітики GfK Ukraine.