ua en ru

Споживачі не повинні платити за газ сусідів, - "Наш край"

Споживачі не повинні платити за газ сусідів, - "Наш край" Фото: Сергій Шахов

Люди не повинні платити за газ на підставі даних загальнобудинкових лічильників, а встановлення їх монополістами замість поквартирних повинне бути забороненим. Відповідне звернення на адресу Національної комісії з держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг було направлено народним депутатом від партії "Наш край" Сергієм Шаховим.

За його словами, нарахування плати за газ для кожного користувача на підставі середнього споживання газу всім будинком – несправедливе. Загальну кількість газу, яку використовував будинок, ділять на кількість квартир, не враховуючи реальних обсягів спожитого газу конкретною сім'єю.

"За таким лічильником і той, хто заощаджує, і той, хто обігріває цілодобово квартиру за допомогою газової плити, платять однаково. Хтось використовував газу на 10 гривень, інший – на 100, а заплатять по обидва 55. Це – несправедливо. Необхідно внести зміни в Кодекс газорозподільних систем та постанову КМУ і заборонити облік газу по лічильниках, встановлених на будинок в цілому", – зазначив Сергій Шахов.

На думку народного депутата від партії "Наш край", індивідуальні споживачі укладають договори з постачальниками, тому і облік газу повинен бути індивідуальним – на підставі даних поквартирних лічильників.

"Позиція партії залишається незмінною: постачальники газу мають встановити на кожну квартиру лічильник за свій рахунок, а не імітувати вирішення проблеми встановлення загальнобудинкових лічильників", – підкреслив він.

Він також назвав "шантажем і абсурдом заяви газовиків, які планують нараховувати завищені обсяги споживання блакитного палива в разі відмови від встановлення загальнобудинкових приладів обліку".

"Ми вважаємо, що встановлення будинкових приладів обліку газу за ініціативою постачальника, передбачене Кодексом газорозподільних систем і відповідною Тимчасовою постановою КМУ, не означає автоматичної згоди окремих споживачів на це. Більш того, оплата не може здійснюватися за показниками цих приладів до отримання постачальником газу особистої згоди від кожного споживача", – зазначив народний депутат.

Сергій Шахов також закликав уряд і НКРЕКП навести порядок в своїх документах, "адже в їх актах норми споживання газу для індивідуальних споживачів, у яких не встановлені лічильники, відрізняються майже вдвічі". "Це неподобство треба припинити. Влада повинна покласти кінець і шантажу загальнобудинковими лічильниками, і безладу в газових нормах споживання", – резюмував він.

Як відомо, згідно із законом "Про комерційний облік газу", до 1 січня 2018 газовими лічильниками повинні бути забезпечені всі споживачі. Згідно з роз'ясненням НКРЕКП від 15 червня 2016 року щодо забезпечення обліку природного газу у населення, суб'єкти господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані в строк до 01.01.2018 року забезпечити встановлення лічильників газу, як індивідуальних, так і загальнобудинкових, що забезпечить 100% облік спожитого природного газу населенням.