ua en ru

У Вашингтоні знову не змогли домовитися про фінансування держапарату

Два дні без уряду, а віз і нині там. В середу ввечері Президент США Барак Обама вирішив провести зустріч у верхах і запросив лідерів конгресу в Білий дім для обговорення ситуації, що склалася, з державним фінансуванням.

Два дні без уряду, а віз і нині там. В середу ввечері Президент США Барак Обама (на фото) вирішив провести зустріч у верхах і запросив лідерів конгресу в Білий дім для обговорення ситуації, що склалася, з державним фінансуванням. Про це повідомляє "Росія 24".

Лідер палати представників Джон Бонер, лідер більшості в сенаті Гарі Рід, а також Мітч Макконел і Ненсі Пелосі зібралися в одному кабінеті з Президентом. Проте чекати якогось успіху було б необачно. До дедлайну ще майже два тижні, і ухвалювати рішення заздалегідь якось навіть поза законами жанру. Зустріч завершилася нічим.

Причому Бонер навіть висловив подив з приводу цілей переговорів, тому що Обама навідріз відмовився йти на поступки.

Джон Бонер, лідер палати представників, заявив: "Ви знаєте, зараз американський народ чекає, що лідери зберуться і спробують знайти шляхи для вирішення розбіжностей. Але Президент ще раз підтвердив, що переговори вести не має наміру. У результаті ми маємо розділений уряд: демократів, які контролюють Білий дім і сенат, і республіканців, які контролюють палату представників. Ми послали чотири різні пропозиції нашим колегам демократам в сенаті, але вони відкинули все".

Така тактика Президента, звичайно, має сенс. Адже якщо він піде на поступки зараз і прийме документ про тимчасове фінансування на два місяці, то республіканці лише підсилять тиск на нього.

Втім, є один нюанс - 14-а поправка в Конституції США. На думку юристів, вона дає право Президентові у разі крайньої необхідності підняти стелю держборгу прямим указом.

Але Обама на цей крок йти явно не хоче. Після зустрічі лідер демократів в палаті представників Ненсі Пелосі підтвердив цей факт.