ua en ru

Втрати від дії експортних мит на агропродукцію склали близько 1,5 млрд дол., - екперти

Втрати від дії експортних мит на агропродукцію у другому півріччі 2011 р. склали близько 1,5 млрд дол. Такі підрахунки призводять аналітики групи Da Vinci AG у своєму звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 р.

"Введення урядом України експортних мит на агропродукцію істотно скоротив експорт зернових і відповідно підсилило негативний тиск на баланс зовнішньої торгівлі. Втрати від дії мита на вивезення зернових склали близько 1,5 млрд дол. в період, починаючи з 1 липня поточного року, а падіння експорту зерна в липні склало 500%", - говориться у звіті.

У звіті наголошується, що в IV кварталі поточного року за рахунок зняття загороджувальних бар'єрів на ринку експорту аграрної продукції уряду вдасться наростити обсяги експорту і деяким чином поліпшити ситуацію в торговому балансі.

У той же час аналітики стверджують, що введення експортних мит призвело до перенесення значних обсягів експорту на більш пізні місяці.

"Активізація експорту в жовтні з відповідним припливом валюти в Україну перекрила сезонний сплеск попиту на неї і стабілізувала ситуацію на валютному ринку, знизивши навантаження на ЗВР", - відзначають експерти.