ua en ru

Потенційний дефіцит цукру в Україні до вересня може скласти від 250 до 300 тис. т, - експерт

Потенційний дефіцит цукру в Україні до вересня поточного року може скласти від 250 до 300 тис. т. Такий прогноз під час прес-конференції озвучив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа, передає кореспондент РБК-Україна.
"Потенційний дефіцит становить, за оцінками, від 250 до 300 тис. т (до початку сезону цукроваріння, тобто до вересня поточного року) в залежності від обсягів внутрішнього споживання, який складно прогнозувати", - зазначив експерт.
За словами В.Лапи, у разі якщо дефіцит цукру складе 250 тис. т, то він повністю покриється за рахунок квоти на імпорт цукру-сирцю.
"Якщо це навіть гірший варіант - 300 тис. т (можливого дефіциту), то знайти додаткові 40 тис. т на (зовнішньому) ринку - це не проблема", - додав В.Лапа.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що наявні ресурси цукру в Україні забезпечують потреби ринку на 4,5 місяця. Він підкреслив, що залишки цукру на 1 травня цього року становлять приблизно 690 тис. т при максимальному середньомісячному споживанні 153 тис т. "Крім того, в рамках тарифної квоти в Україні в 2011 році буде ввезено 266 тис. т цукру сирцю з тростини", - зазначив М.Азаров.