ua en ru

Потенційні покупці "Запоріжсталі" зайнялися аудитом холдингу.

Власники меткомбінату "Запоріжсталь" активізували пошук покупця на свої металургійні активи, повідомляє "Комерсант-Україна".

Власники Midland Group Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер - найбільші акціонери меткомбинату "Запоріжсталь" - давно намагаються вийти з металургійного бізнесу. У 2007 р. вони продали 100% акцій найбільшого в Росії виробника спецсталі - заводу "Красный Октябрь"; пізніше вели переговори про продаж "Запорожсталі" своїм бізнес-партнерам Ігорю Дворецкому і Віталієві Сацькому але угода не відбулася.
Галузеві аналітики повідомили видання, що процес активізувався. Спостерігається більш масове, ніж зазвичай, скуповування акцій "Запоріжсталі". У Midland Group офіційно цю інформацію коментувати не стали. Проте джерело видання в компанії повідомило, що одразу декілька потенційних покупців почали процедуру due diligence "Запоріжсталі". "Продається весь холдинг", - повідомив співрозмовник видання. За його словами, процедура розпочалася нещодавно і продовжиться не менше місяця. Про due diligence знає і високопоставлений інвестбанкір, що побажав залишитися неназваним. На самому підприємстві від коментарів відмовилися.
Найбільшими власниками "Запоріжсталі" (96,6% акцій) вважаються дві бізнес-групи акціонерів - Едуард Шифрін-Алекс Шнайдер і Ігор Дворецький-Віталій Сацький. Окрім меткомбінату, вони володіють часткою в "Запоріжкоксі" (41%) і Запорізькому залізорудному комбінаті (29%), контролюють Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", декілька брухтопереробних підприємств, збагачувальну фабрику "Шолоховская" (Ростовська область, РФ) і мережу металобаз в СНД і світі.
Галузеві аналітики оцінюють "Запоріжсталь" як холдингову компанію в межах 1-1,9 млрд дол.
Основні кандидати на купівлю "Запоріжсталі" - компанії, що мають вільні обсяги основних видів сировини: коксівного вугілля, коксу і залізняку. Серед них група "Метінвест", російський "Металлоінвест", а також сталеливарний гігант ArcelorMittal, стратегія якого полягає в експансії на ринках, що розвиваються. У "Метінвесті" від коментарів відмовилися, отримати коментарі "Металлоінвесту" і ArcelorMittal не вдалося.