ua en ru

Потенціал України в розробці відновлюваних джерел енергії становить 98 млн т умовного палива на рік, - Пашкевич

За оцінками фахівців Інституту відновлювальної енергетики НАН України, потенціал України в розробці поновлюваних джерел енергії дорівнює 98 млн т умовного палива на рік. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич, передає кореспондент РБК-Україна.
"Використання цього ще поки практично незадіяного потенціалу дозволить нам значно підвищити рівень енергонезалежності країни і скоротити відставання в енергоємності від лідируючих країн світу. За оцінками фахівців Інституту відновлювальної енергетики НАН України, наш потенціал відновлюваних джерел енергії дорівнює 98 млн т умовного палива на рік", - сказав Пашкевич.
Він також повідомив, що за останні 12 місяців в промислову експлуатацію введено 96 МВт електричної та 42 МВт теплової потужності виробництва поновлюваних джерел. Крім того, Пашкевич зазначив, що за прогнозами до кінця 2011 р. в Україні буде вироблятися 340 млн КВт. на рік з поновлюваних джерел.

"В електричному балансі цього року виробництво електричної енергії з поновлюваних джерел в порівнянні з минулим роком зросте в півтора рази, а в 2012 р. очікується вироблення першого мільярда кВт.год з поновлюваних джерел енергії", - додав Пашкевич.
Він також зазначив, що інвестиції в цю галузь зростають з кожним роком. Так в 2010 р. в цю галузь було спрямовано понад 120 млн євро інвестицій, у поточному році до кінця року ця сума складе 400 млн євро, а в 2012 р. очікується залучення близько 1 млрд євро інвестицій.
Крім того, за словами Пашкевича, листом від 15 серпня Євросоюз поінформував Держагенство з енергоефективності та енергозбереження про надання першого траншу бюджетної підтримки в розмірі 31 млн євро. Зокрема, за його словами, 70 млн євро - це загальний транш Євросоюзу, в тому числі, перший транш складає 31 млн євро, другий і третій - по 16 млн євро, на технічні потреби - 7 млн ​​євро.