ua en ru

Постпред США заявила, що хотіла б позбавити РФ права вето в Радбезі ООН

Постпред США заявила, що хотіла б позбавити РФ права вето в Радбезі ООН Фото: Саманта Пауер

Саманта Пауер повідомила, що є механізми змусити РФ рахуватися з думкою інших

Постійний уявити США при ООН Саманта Пауер заявила, що хотіла б позбавити Російську Федерацію права вето в Раді безпеки ООН. Про це вона заявила в ході звернення з промовою до українського народу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я б хотіла ветувати їх вето - цього я б хотіла насправді. Ще до агресій проти вашої країни, Росія застосовувала власне вето з дуже поганими наслідками: чотири рази застосоване до Сирії і не забуваємо, що Сирія застосовує отруйні гази проти мирного населення і, тим не менше, Росія захищає позицію Сирії... Не дає навіть можливість засудити використання хімічної зброї в Сирії... Тому я розумію ваше розчарування у випадку України", - заявила Пауер.

Вона зазначила, що є механізми, які можуть змусити Росію рахуватися з думкою інших представників Радбезу ООН.

"Насправді Росія, як постпред в Радбезі має право вето і не дасть можливості самому Раді безпеки засудити її саму, але існують інші механізми, які ми застосовували і в Об'єднаних націях і поза ними, і які все-таки змушують Росію рахуватися з нашою думкою", - заявила постійний представник США.

Вона також підкреслила, що попереду Україну чекає довгий шлях.

"Ми вас не залишаємо і не покинемо, ми розуміємо, що вам складно, перешкод і багато що попереду у вас довгий шлях. Америка вірить в те, що ваша боротьба має наслідки, які будуть йти далеко за межі... Немає кращого призову, ніж заклик до гідності... І якщо ви думаєте, що тиск надто великий, не забувайте - всіх, хто виступав проти вас, спіткала невдача", - заявила Пауер.

Нагадаємо, Саманта Пауер також пообіцяла, що санкції проти РФ триватимуть до повернення Криму Україні.