ua en ru

Постпред ООН розповів, коли Радбез вирішуватиме питання миротворців на Донбас

Постпред ООН розповів, коли Радбез вирішуватиме питання миротворців на Донбас Фото: Володимир Єльченко (UN Photo_Evan Schneider)

Прогрес у питанні миротворців залежить від низки домовленостей між країнами

Прогрес у питанні розгортання миротворчої місії під мандатом ООН на Донбасі можливий лише після готовності російської сторони вирішити це питання. Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, прогрес у питанні миротворців залежить від низки домовленостей між країнами.

"Це питання (щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, - ред.) складне. Ви знаєте, що воно вже давно обговорюється. Але через абсолютно деструктивну позицію РФ, поки що не вдається знайти порозуміння, хоча б з якихось базових принципів, на яких буде ця місії розгортатись", - повідомив Єльченко.

За словами постпреда, питання введення миротворців ООН на сході України не почне активно вирішуватись в Раді безпеки ООН поки Франція, Німеччина, Україна та Росія не дійшли до єдиної позиції в рамках нормандського формату.

"Все те, що має відбуватись в ООН в контексті переговорів в Раді безпеки ООН має початись з якихось рішень в рамках нормандського формату. Справа в тому, що ми з самого початку домовились з нашими партнерами, в першу чергу з Францією та Німеччиною, що ми будемо виходити (на обговорення в Радбезі ООН, - ред.) спільно. Тобто, не може бути такого, що Україна буде просувати якусь свою ідею, Німеччина і Франція - другу, а США - третю. Саме тому, що там (в рамках нормандських переговорів, - ред.) прогрес поки не відбувається, ми не можемо перенести цю роботу на площадку Нью-Йорку", - додав постпред в ООН.

Він наголосив, що перед нормандським самітом має відбутись зустріч радника президента РФ Владислава Суркова зі спецпредставником Держдепартаменту США по Україні Куртом Волкером.

"В свою чергу, будь-який прогрес в нормандському форматі залежить від того, чи домовляться Сурков та Волкер. Зараз я так розумію, що вони по-перше не збиралися з січня, вже скоро буде рік. Посол Волкер готовий продовжувати цю роботу, але, нажаль, його російські партнери до цього не готові. Це також свідчить про неготовність Росії. Тому я не можу заглянути в душу Суркову і зрозуміти які їх плани ( у РФ – ред.). Але поки там не почнеться реальна робота, нічого далі не буде. А нам, хотілось би, як наголошує президент Петро Порошенко, чим скоріше ця місія буде розгорнута, тим краще", - додав Єльченко

"Від схвалення рішення до розгортання місії так чи інакше пройде від півроку до року мінімум. Це тільки на розгортання. Отже, і рахуйте, що все це буде, на жаль не скоро. Нам потрібно продовжувати тиск на Росію з тим, щоб вона погодилась принаймні на початок розмови про розгортання миротворчої місії на Донбасі", - додав Єльченко.

Нагадаємо, раніше радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що участь Російської Федерації (РФ) у переговорах щодо введення миротворчих сил ООН на Донбас може свідчити про непряме визнання Росією існування проблеми.

За словами Болтона, "сам факт того, що російська сторона бере участь у спілкуванні з розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі - це непряме визнання Росією, що є проблеми, і вони є частиною цих проблем".

Також повідомлялося, що президент України Петро Порошенко у ході виступу на Генеральній асамблеї ООН планує підняти питання розгортання миротворчої місії на Донбасі.