ua en ru

Поставки російського газу в Болгарію, Словаччину, Австрію, Угорщину, Польщу і Грецію нормалізувалися, - Єврокомісія

Ситуація з поставками природного газу з Росії до Євросоюзу покращилася за минулі вихідні (4-5 лютого), проте низка європейських країн все ще відчуває дефіцит російського газу. Про це сьогодні на брифінгу повідомила офіційний представник Єврокомісії Марлен Хольцнер, передає Reuters.

За словами Хольцнер, Болгарія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Польща і Греція знову отримують нормальні обсяги російського газу. Прокачування в Румунію, Німеччину та Італію збільшується, проте ці країни все ще недоотримують газу з РФ.

Єврокомісія повторює, що ситуація з постачаннями російського газу в ЄС не є кризовою: порушені країни компенсують нестачу за рахунок резервів в підземних сховищах газу і альтернативних ринкових джерел.

Раніше сьогодні влада Італії заявила, що ситуація з газопостачанням країни досягла критичної стадії у зв'язку з рекордним споживанням газу та триваючим браком постачань з Росії. За словами міністра промисловості Італії Коррадо Пассера, напередодні уряд підвищив оцінку надзвичайності ситуації у зв'язку з тим, що споживання газу в країні досягло історичного максимуму.

Нагадаємо, 4 лютого 2012 р. заступник голови правління ВАТ "Газпром" Андрій Круглов повідомив, що концерн в даний час не в змозі задовольнити заявки європейських споживачів на додаткові поставки газу понад законтрактованих обсягів. Круглов визнав, що протягом декількох днів було невелике зменшення поставок в ці країни обсягом до 10%, але потім поставки повернулися до обсягів, передбачених контрактами.