ua en ru

Посольство Чехії спростувало інформацію про намір масово роздавати паспорти закарпатцям

Посольство Чехії спростувало інформацію про намір масово роздавати паспорти закарпатцям Фото: паспорт громадянина Чехії (eurabota.ua)

У відомстві заявили, що такі дії законодавство унеможливлює

У Посольстві Чехії спростували інформацію голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля про те, що жителям області можуть почати масово видавати чеські паспорти. Про це йдеться в офіційній заяві посольства, опублікованому на його сайті.

Дипвідомство назвало це неправдивими спекуляціями щодо проекту поправки до Закону №186/2013 Sb. "Про державне громадянство Чеської Республіки", який знаходиться на обговоренні.

Зазначається, що як і в чинному законі, так і в запропонованому проекті, який перебуває на обговоренні, у §31 чітко вказано, що отримання громадянства спрощеним шляхом (так званої "декларації") не може стосуватися нинішніх жителів Закарпатської області України (колишньої Підкарпатської Русі, яка була частиною міжвоєнної Чехословаччини).

"Посольство ЧР в Україні наполегливо заперечує спекуляції, які в останні дні з'явилися в українських медіа та до яких приєдналися і деякі офіційні представники України, про те, що ЧР має намір масово роздавати громадянство колишнім громадянам Чехословаччини з сучасної Закарпатської області", - заявили в посольстві.

Нагадаємо, 24 вересня представник Чопського прикордонного загону Артем Олійник повідомив, що в 2018 році на Закарпатті викрили 39 осіб з подвійним громадянством.