ua en ru

Посол США в Сирії відвідав з несподіваним візитом м.Джассем в провінції Дераа

Посол США в Сирії Роберт Форд з несподіваним візитом прибув в м.Джассем, що в південній провінції Дераа, повідомляє Reuters з посиланням на одного з місцевих жителів.

"Ford прибув на машині сьогодні (23 серпня) вранці, незважаючи на те, що місто переповнене таємною поліцією. Він прогулювався досить довго і намагався, щоб зайві не бачили, як він говорить з місцевими, напевно, він не хотів, щоб це стало причиною для їх подальшого переслідування", - розповіло джерело.

Нагадаємо, аналогічний візит посла в м.Хама був причиною великого дипломатичного скандалу, підсумком якого стала відмова Президенту Башару Асаду в легітимності з боку США і заклики залишити займану посаду.

Дераа - це місце першого удару по сирійському керівництву під час так званої "Арабської весни", саме в цій південній провінції навесні ц.р. спалахнули перші демонстрації з вимогами змін, а після - зміни владного керівництва.

Подібні поїздки західних дипломатів по країні порушують інструкцію МЗС республіки, яка забороняє їм пересування за межами столиці - Дамаску.

Придушення заворушень у Сирії з використанням армійських підрозділів викликає різку критику, як країн заходу, так і сусідів по регіону. На всі подібні заяви адміністрація Асада заявляє про те, що скориставшись нестабільною ситуацією в країні діють великі групи озброєних терористів. Минулого тижня міністр інформації республіки відвідав м.Дейр-ез-Зор, яке тільки напередодні залишили армійські підрозділи, і де іноземні журналісти могли переконатися у народній підтримці дій уряду.