ua en ru

Посли ЄС схвалили безвізовий режим для України

Посли ЄС схвалили безвізовий режим для України Фото: безвізовий режим між Україною і ЄС підтримали посли Євросоюзу

Посли Євросоюзу підтримали введення безвізового режиму між Україною та ЄС

Посли Європейського союзу (ЄС) сьогодні, 26 квітня, схвалили надання безвізового режиму для громадян України. Про це у своєму Twitter повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Посли ЄС схвалили візову лібералізацію для України. Рада ЄС підтвердить угоду 11 травня", - повідомив Йозвяк.

Рішення послів країн Євросоюзу привітав президент України Петро Порошенко, в даний момент разом з президентом Білорусі Олександром Лукашенком дає брифінг в зоні ЧАЕС.

"Щойно Рада Європи на рівні послів прийняв історичне рішення про надання Україні безвізового режиму. Двері Євросоюзу для України відкриті. Залишилося тільки рішення ради Європи на рівні міністрів",- сказав Порошенко.

Відзначимо, 6 квітня за візову лібералізацію для України проголосував Європейський парламент. За виступив 521 депутат, 75 були проти, 36 - утрималися.

Рада ЄС затвердить безвиз для України на початку травня

Після схвалення візової лібералізації послами Євросоюзу це питання розгляне Рада ЄС. Очікується, що голосування пройде 11 травня. Підписання угоди може відбутися 17 травня. Остаточне набуття чинності безвізового режиму з ЄС прогнозують на початок червня.

ЄС зможе призупинити безвізовий режим для України

За словами євродепутата від Польщі Даріуша Розаті, у разі згортання реформ в Україні Європейський союз може позбавити українців права безвізових подорожей по країнах Шенгенської зони.

"Якщо щось станеться і реформи зупиняться, тоді буде можливість для перегляду цього процесу та для прийняття відповідних заходів. В екстремальному випадку, який, на мою думку, мало можливий, візовий режим може бути припинений. Ми маємо відповідний механізм, який обумовлений в угоді про візової лібералізації", - сказав Розаті.

Основні положення безвізових поїздок до Євросоюзу для українців

Як повідомили в Департаменті консульської служби Міністерства закордонних справ України, безвізовий режим дозволить короткострокове перебування в державах-членах ЄС (крім Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

При необхідності знаходитися в ЄС тривалий час, потрібно буде оформити візу. Безвізовий режим не дає права на проживання або працевлаштування в ЄС.

При в'їзді в Шенгенську зону громадянину України потрібно буде мати документи, що підтверджують мету поїздки, місце проживання, наявність достатніх фінансових коштів на цей термін перебування і має намір повернутися до місця постійного проживання. Крім того, необхідно буде придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу - у випадку подорожі на автомобілі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів створить комунікаційну компанію, щоб пояснити населенню, як користуватися безвізовим режимом з Європейським союзом.