ua en ru

За останні 2 роки рівень корупції в Україні зріс на 18%, - дослідження

За останні 2 роки рівень корупції в Україні зріс на 18%, - дослідження

Корупція в Україні, незважаючи на зміну політичної еліти і прихід до влади нових людей, не зменшилася, а в деяких сферах навіть зросла на 5-18%. Про це свідчить порівняльний аналіз досліджень рівнів корупції в Україні, які проводилися компаніями Transparency International, Gallup International та Центр Разумкова у 2013-2015 роках, повідомили у прес-службі Українського інституту стратегій глобального розвитку та адаптації.

За словами експерта інституту Ігоря Грозного, корупція пронизує всі сфери життя, і, незважаючи на прихід до влади нових людей, її масштаби збільшуються. Наприклад, у 2013 році 47,3% українців вважали, що судова система повністю корумпована. У 2015 році таку думку було вже у 66% українців - зростання склало майже 20%.

Аналогічна динаміка спостерігається і в інших сферах: правоохоронної 45,5% і 64% (зростання - 18,6%), державних органах 44,9% і 56% (зростання 11,1%), медицині 40,6% і 54% (зростання - 13,4).

"Практично кожен українець стикався з корупцією на побутовому рівні - в поліклініці, школі, ВНЗ. Причому у свідомості українця" подарунок-підношення "сприймається як норма і обов'язкова процедура. Проте, велика частина корупції в Україні виконує не функції" мастила і прискорення ", як у країнах з низьким корупційним тиском, а функції необгрунтованого ускладнення і штучного створення перешкод", - зазначив Грозний.

За останні 2 роки рівень корупції в Україні зріс на 18%, - дослідження

Жителям України доводиться вдаватися до корупційних дій навіть для реалізації своїх законних прав. За статистикою 60,5% жителів України знають про випадки, коли давали хабара для ухвалення законного рішення. 47,5% українців знають про випадки хабарництва для ухвалення незаконного рішення.

"У принципі, для боротьби і перемоги над корупцією в Україні необхідно застосувати ефективно показала себе в інших країнах послідовність дій з 5-7 першочергових кроків. Які, до речі закріплені в коаліційній угоді. Однак, реальної роботи в цьому напрямку, на жаль поки що ні ведеться: по великому, рахунку все зводиться до піару", - говорить Грозний.

Також експерт підкреслює, що корупційність українського суспільства просто величезна. І для попередження необоротних процесів в економіці, держава повинна зробити боротьбу з корупцією своїм пріоритетним завданням.

Нагадаємо, вчора два комітети Верховної Ради рекомендували створити ТСК з розслідування корупції в Кабміні.