ua en ru

Після створення ЗВТ з ЄС в Україні різко зросте рівень безробіття, - Медведчук

Після створення ЗВТ з ЄС в Україні різко зросте рівень безробіття. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Більше 200 тис. громадян України отримали в 2011 р. дозвіл на перебування в країнах Євросоюзу. Згідно з доповіддю Єврокомісії з питань міграції та біженців, саме українці становлять найбільшу групу легальних мігрантів в ЄС. У 2010-2012 роках приблизно половина з 1,2 млн. українських трудових мігрантів працювала в країнах ЄС, повідомляла в червні п.р. Deutsche Welle. За словами прес-секретаря представництва Міжнародної організації міграції в Україні Варвари Жлуктенко, частка країн ЄС у загальній географії трудової міграції українців за останні п'ять років зросла", - пише Медведчук.

Він зазначив, що якщо в 2007-2008 рр. у Польщі їхали 8% українських заробітчан, то в 2010-2012 рр. - 14%. Частка мігруючих в Іспанії збільшилася з 2,7% до 4,5%, у Чехії - з 12% до 13%. В РФ їдуть 43% українських працівників.

"Звичайно, можна порадіти за тих, хто зумів знайти собі роботу в ЄС, яка на тлі мізерних зарплат в Україні оплачується добре (звичайно, не за європейськими мірками). Але для країни це втрата самого цінного, що в ній є, - людей. І навіть грошові перекази з-за кордону, порівнянні з прямими іноземними інвестиціями, практично не інвестуються в економіку України", - зазначив політик.

За даними головного наукового співробітника Національного інституту стратегічних досліджень Олени Малиновської, переказані кошти витрачаються головним чином на споживання, тільки 8% трудових мігрантів вкладали гроші у відкриття або розширення власного бізнесу в Україні. В основному заробітчани інвестували в торгові точки, кафе, ресторани та готелі. Тобто ці кошти практично не йдуть в реальний сектор економіки, без якого немислима сучасна країна.

"Той факт, що працездатне населення - люди, які отримали непогану освіту, змушене виконувати в основному некваліфіковану роботу, є справжньою трагедією для країни. Не кажучи вже про те, що багато з них не повернуться в Україну - і це при катастрофічної демографічної ситуації в країні. Зрозуміло, що ЗВТ з ЄС різко активізує ці процеси. Насамперед за рахунок зростання безробіття на підприємствах, які не витримають конкуренції з європейськими товарами, а також за рахунок втрати ринків країн Митного союзу. Мова йде про можливе закриття тільки восьми тисяч великих підприємств, не рахуючи середніх і малих, - пише Медведчук. - Радіти цьому можуть лише ті, хто не думає про майбутнє країни, а стурбований "освоєнням" її все ще багатих ресурсів. А для цього наявну кількість жителів України - явно забагато, вистачить і пари десятків мільйонів. Треба подумати і про те, що Росія все ж упевнено займає перше місце і за кількістю українських трудових мігрантів, і за розмірами переводяться в Україну вкладів. Треба чесно визнати, що їх становище після створення ЗВТ з ЄС напевно погіршиться (можна буде чекати візового режиму з країнами МС і т.д.)".