ua en ru

Портнов: Новий КПК передбачає значне скорочення повноважень податкової міліції

Новий Кримінально-процесуальний кодекс, розроблений адміністрацією Президента, передбачає значне скорочення повноважень податкової міліції. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

"Повноваження податкової міліції буде зменшено всього до шести складів злочинів. І жоден із цих злочинів не передбачає затримання людини. Для обвинувачуваних за цими статтями як основний запобіжний захід може бути застосована тільки застава, а як покарання - штраф", - зазначив Портнов.

За його словами, в новий КПК буде внесена норма, що чітко регулює застосування правоохоронцями масок і шоломів.

"Гадаю, таку реакцію правоохоронці отримали у відповідь на численні приклади своїх масок-шоу в банках, гіпермаркетах та електропобутових магазинах. Тепер це застосовуватимуть тільки спецпідрозділи, які протидіють озброєним злочинцям у випадках підозри в скоєнні особливо тяжких злочинів, та ще з дозволу прокурора", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше ДПСУ вже заборонила спеціальним підрозділам податкової міліції України використовувати захисні маски під час операцій.

Крім того, раніше Портнов заявляв, що на сьогоднішній день вивчається доцільність існування податкової міліції в нинішньому вигляді.