ua en ru

Порошенко заявив Меркель про готовність прийняти гуманітарну допомогу без військового супроводу

Президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив, що готовий прийняти гуманітарну допомогу від Червоного Хреста, якщо вона надійде без військового супроводу.

Президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив, що готовий прийняти гуманітарну допомогу від Червоного Хреста, якщо вона надійде без військового супроводу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

У розмові з головою Німеччини Порошенко звернув увагу на зусилля української влади налагодити гуманітарну допомогу містам, які постраждали в результаті дій терористів. Зокрема, щодо відправлення до Луганська фахівців для ремонту електропідстанцій та відновлення водопостачання, а також постачання продуктів харчування.

Порошенко поінформував, що за результатами переговорів з Президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером і іншими міжнародними партнерами зараз розглядається можливість направлення гуманітарної місії в Луганськ.

"Ми готові прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без військового супроводу, яка надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками і в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії", - підкреслив Президент.

Меркель погодилася, що будь-яка гуманітарна місія повинна направлятися виключно у відповідності з міжнародним правом, тільки через канали ООН або Червоного Хреста і тільки за узгодженням з українською стороною.

"Наша позиція чітка - будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарним, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати", - заявила канцлер Німеччини.

Також Меркель і Порошенко обговорили можливість участі Німеччини в міжнародній гуманітарної місії, скоординували подальші кроки по деескалації ситуації в зоні АТО.