ua en ru

Порошенко ветував закон про інститут громадського обвинувача

Порошенко ветував закон про інститут громадського обвинувача Фото: Петро Порошенко

Президент запропонує відхилити цей закон і зосередитися на протидії корупції

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон № 1165 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства у боротьбі з корупційними злочинами". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, 04 червня 2015 р. цей закон був підписаний головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, а 19 червня 2015 р. Президент України повернув цей закон до парламенту зі своїми пропозиціями.

У пропозициях Порошенко зазначається, що закон, який ухвалив український парламент, вносить в чинне законодавство нове поняття "громадський обвинувач", доповнивши їм низку положень чинного законодавства України.

"Проте права, що надаються законом, що надійшов на підпис, громадському обвинувачеві (фізичній або юридичній особі, яке безпосередньо є потерпілою від кримінального злочину або яким стало відомо про скоєння стосовно інших осіб кримінального правопорушення, зокрема громадському об'єднанню) викликають ризики порушень Конституції та законів України, погіршення ситуації з дотриманням прав і свобод людини у державі, створюють загрози національній безпеці, чим нівелюється потенційний позитивний ефект від прийняття закону", - йдеться у Президента України.

Так, зокрема, зазначається, що громадський обвинувач наділяється широкими повноваженнями щодо збору доказів, в тому числі за допомогою використання будь-яких технічних засобів. При цьому встановлюється, що до доказам у такому виробництві не застосовуються правила статті 87 Кримінального процесуального кодексу України щодо недопустимості доказів.

"Іншими словами, зібрані громадським обвинувачем докази будуть визнаватися допустимими, навіть якщо вони отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, здобуті завдяки інформації, отриманій внаслідок істотного порушення прав та свобод людини. А в таких істотних порушень стаття 87 Кримінального процесуального кодексу України відносить, зокрема, здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу або з порушенням його суттєвих умов; отримання доказів внаслідок катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність особи поводження або погрози застосування такого поводження", - йдеться в пропозициях Порошенко.

Таким чином, на думку Президента, пропонований закон суперечить низці конституційних гарантій прав і свобод людини.

"Також необхідно враховувати, що надання законом приватним особам права використовувати технічні засоби несе суттєві загрози національній безпеці України. Зокрема, це сприятиме більш вільного використання відповідних технічних засобів іноземними розвідками і дозволить їм використовувати їх під прикриттям збору інформації для громадського звинувачення", - йдеться в пропозиціях.

"Підсумовуючи викладене, слід дійти висновку, що положення Закону викликають ризики порушень прав і свобод людини, не відповідають Конституції України, базовим законодавчим актам, міжнародним зобов'язанням України у сфері боротьби з корупцією, інтересам забезпечення національної безпеки, у зв'язку з чим пропоную його відхилити. Зате вважаю за необхідне зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства в забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії та боротьби з корупцією та участі громадськості в цьому процесі.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон у другому читанні і в цілому 22 травня 2015 р. За відповідний законопроект № 1165 проголосував 231 нардеп при 226 мінімально необхідних.