ua en ru

Порошенко звільнив суддю Кірєєва

Порошенко звільнив суддю Кірєєва Фото: президент України Петро Порошенко

Крім того, звільнено ще троє суддів

Президент України Петро Порошенко звільнив від посад чотирьох суддів, зокрема, суддю Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва. Відповідний указ №10/2016 від 18 січня опубліковано на сайті глави держави.

Кірєєв за висновком Вищої ради юстиції, під час розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Юлії Тимошенко безпідставно змінив запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою, чим допустив довільне і незаконне позбавлення її свободи. Ці дії судді Кірєєва призвели до порушення основоположного права людини на свободу і служили підставою для винесення Європейським судом рішення проти України, що завдало шкоди авторитету судової влади і держави Україна.

Також звільнена суддя Червонозаводського районного суду Харкова Олена Васильєва, за рішенням якої було притягнуто до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року в Харкові.

Віталій Литвинов звільнений з посади судді Оболонського районного суду Києва за необґрунтоване рішення щодо активіста Евромайдана в січні 2014 року.

Серед звільнених - суддя Ленінського районного суду Луганська Олексій Золотарьов, який у лютому 2013 року прийняв чотири неправові рішення щодо права власності на трубопроводи, що знаходяться на землях Слов'яносербського, Сватівського та Білокуракинського районів Луганської області. В результаті часткового демонтажу трубопроводів сталося руйнування меліоративної системи.

Нагадаємо, в липні 2014 року Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук суддю Родіона Кірєєва, який виніс вирок лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Кірєєв підозрювався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України.