ua en ru

Порошенко впевнений, що ЄС продовжить санкції проти Росії 17 грудня

Порошенко впевнений, що ЄС продовжить санкції проти Росії 17 грудня Фото: Петро Порошенко

Санкції направлені на припинення агресії РФ проти України

Президент України Петро Порошенко впевнений, що Європейський Союз продовжить санкції проти Росії 17 грудня. Про це повідомив у Twitter прес-секретар Порошенко Святослав Цеголко.

"Президент: переконаний ЄС продемонструє свою єдність 17 грудня (щодо санкцій)", - йдеться у повідомленні.

Відзначимо, санкції щодо Росії почали застосовуватися у 2014 році. Зокрема, такі політичні та економічні заходи направлені на припинення агресії РФ проти України: припинення фінансування, та постачання озброєння ойовиків на Донбасі.

Планувалося, що санкції будуть вводитись поетапно. Перший етап передбачав введення обмеження співробітництва, другий - обмеження постачання окремих видів технологій, третій - санкції, що вводилися, були направлені проти окремих секторів економіки РФ.

Так, 6 березня 2014 року розпочався перший етап санкцій. ЕС призупинив переговори з РФ щодо пом'якшення візового режиму та нової угоди про партнерство. Крім того, під санкції підпадала група можновладців РФ и був призупинений процес підготовки до майбутнього саміту G8, в якому мала брати участь Росія.

Другий етап розпочався 17 березня - були введені обмеження у вигляді заборони на в'їзд і заморожування активів для 21 російського і кримського чиновників, список яких згодом розширювався.

Третій етап санкцій країни ЕС розпочали 29 липня 2014 року. Санкції стосувалися енергетичного та фінансового секторів, продукції військового та подвійного призначення.

Окрім цього, санкції продовжилися й у 2015 році. Так, 15 вересня вступило в силу прийняте напередодні рішення Ради ЄС про продовження до 15 березня 2016 року індивідуальних санкцій Євросоюзу стосовно 149 фізичних і 37 юридичних осіб з РФ і України, долучених до агресії проти України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США можуть запровадити нові санкції проти Росії.